Irak Başbakanı, eksik bakanları Parlamento'ya sundu

Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi, hükümetinin eksik kalan 8 bakanının isimlerini Parlamento'ya sundu. Bakanlar için yarın güvenoyu oylaması yapılacak. Şii Lider Muktada El Sadr ise belirlenen yeni bakanlara tepki gösterdi.

Adil Abdulmehdi’nin yeni kabine için Irak Parlamentosu'na sunduğu 8 isim için yarın oylama yapılacak.

Parlamento'ya sunulan isimler şöyle:

Falih Faysal Feyyaz - İçişleri Bakanı

Faysal Cerba - Savunma Bakanı

Kuseyi Abdulvahap Suheyl - Yüksek Eğitim Bakanı

Seba Hayrettin Tay - Eğitim Bakanı

Abdulemir Hemdani - Kültür Bakanı

Hena Emanuel Gorgis - Göç ve Göçmenler Bakanı

Nuri Natık Dılemi - Planlama Bakanı

Dara Nurdeyin - Adalet Bakanlığı

YNK'DEN TEPKİ

Xalit Şwani olarak belirlenen ismin listede yer almamasına YNK tepki gösterdi.

Bağdat’ta giden YNK heyeti, Mesut Barzani’nin Bağdat ziyaretinden sonra bu bakanlğın kendilerine verilmeme konusunda bazı tartışmaların başladığına göndermeler yaptı.

Açıklamada, milletvekili sayısının bir bakanlığa yettiği ve daha önce Abdulmehdi kabinesinde kendilerine Adalet Bakanlığının verildiği açıklanmasına rağmen, şimdi bazı kişilerin bu bakanlığın verilmesini istemediği vurgulandı.

Açıklamada, bakanlığın kendilerine verilmemesi durumunda YNK’nin yeni Irak hükümetinden çekileceği belirtilerek, bunun da çok ciddi sonuçları beraberinde getireceği ifade edildi.

Irak Parlamento Seçimleri’nden birinci olarak çıkan Sairun Koalisyonu Lideri Muktada Es Sadr, Falih Faysal Feyyaz’ın İçişleri Bakanı olmasına karşı olduklarını açıklamasına rağmen, Falih Feyyaz’ın bakan olarak belirlenmesi, Sadr’ın tepki göstermesine neden oldu.

8 bakanının isimlerinin Abdulmehdi tarafından sunulmasından sonra Sadr, Başbakan Abdulmehdi'ye hitaben bir mesaj yayımladı.

Abdulmehdi'ye yeni hükümetin başarılı olması için bir yıl süre tanıdığı belirtilen Sadr’ın mesajında şu ifadeler yer aldı:

"Makam ve mevki için perde arkasında dönen pazarlıklara kulak asmamak ve Savunma ile İçişleri bakanlığı için teknokrat isimler getirerek doğru temeller üzerinde bir devlet inşa etmekle yükümlüsün. Doğru temelleri atma konusunda başarılı olduğun takdirde hükümetini destekler ve güçlendiririz."

Sadr, halka hizmet götürme, sınır güvenliğini sağlama, Irak'ın bölgesel ve uluslararası alandaki yerini yeniden kazandırma gibi noktalarda başarılı olmasını isteyerek, aksi takdirde hükümetin yanında değil, karşısında yani muhalefette olmayı seçeceklerini ifade etti.

Abdulmehdi'nin dış müdahalelerden uzak şekilde karar alması gerektiğini vurgulayan Sadr, "Biliyorsun ki başarılı olman için 6 aydan 1 yıla kadar fırsatın var. Hükümetin ve bakanların, partizan ve mezhepçi şekilde hareket ederse başarı şansın olmayacak" değerlendirmesinde bulundu.