Irak’ın güneyindeki eylemler yayılıyor

Irak’ın Basra'da kentinde başlayan ve giderek ülkenin güneyine de yayılan gösterilere karşı Başbakan Abadi, orduya teyakkuza geçme talimatı verdi.

Basra'da, geçtiğimiz günlerde hizmet yoksunluğu ve elektrik kesintileri yüzünden başlayan gösteriler, ülkenin güneyindeki Necef, Meysan, Nasiriye kentlerine de yayıldı.

Zukkar İl Meclisi Başkanı Hamid el-Hizi, “Zigar’da bu sabah gösteriler başladı. Halk elektrik ve su gibi temel hizmetlerin iyiliştirilmesini istiyor” dedi.

Zukkar Polis Müdürü tarafından yapılan açıklamada dünden bu yana yapılan gösterilerde 36’sı güvenlik görevlisi olmak üzere 42 kişinin yaralandığını belirtti.

MEYSAN'DA KAN DÖKÜLDÜ

Meysan Sağlık Müdürlüğü Basın Sorumlusu Muhammed Kinani, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Gösterilerde bir sivil hayatını kaybetti, 15 sivil de yaralandı” derken, yerel kaynaklar ölü sayısının 2, yaralıların ise 28 olduğu yönünde bilgi veriyor.

Necef Güvenlik Komisyonu Üyesi Kazım Celicavi ise, “Necef’te göstericiler sokaklara çıkarak Basra’daki göstericilere destek verdi” ifadelerini kullandı.

Irak Başbakanı Haydar Abadi, Brüksel'deki NATO zirvesi dönüşü Basra'ya giderek, oradaki güvenlik yetkilileriyle bir araya geldi.

Göstericiler, Basra'da Irak Başbakanı Haydar Abadi'nin kaldığı otelin önüne gelerek, içeri girmeye çalıştı.

Göstericiler, elektrik ve diğer temel hizmetlerin sunulamamasından şikayet ederek, yerel yetkilileri istifaya çağırıyor.

Basra sakinleri yıllardır bölgelerinde faaliyet gösteren petrol şirketlerinde yabancıların değil kendilerinin istihdam edilmesini talep ediyor.

ABADİ KONUŞTU

Irak güvenlik güçlerinin şehirdeki önlemleri artırdığı, hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'ye çıkan yolları kapattığı bildirildi. Öte yandan Haydar Abadi, bugün Bakanlar Kurulu ile yaptığı bir toplantıdan sonra meydana gelen gösterilerin arkasında bazı grupların olduğunu belirtti. Bakanlar Kurulu toplantısından sonra konuşan Abadi, "Barışçıl yöntemlerle gerçekleştirilecek gösteriler herkesin en doğal hakkıdır. Ancak bazı gruplar göstericileri devlet mallarına zarar vermek için yönlendirdi" dedi.

Haydar Abadi, Haşdi Şabi’nin de içinde olduğu güvenlik güçlerinin gösterilere karşı görevlerinin başına geçmesi talimatı verdi.

Sadr Hareketi Lideri Mukteda El Sadr resmi Twitter hesabından göstericilere müdahale edilmesini kabul etmeyeceklerini, halkın da devlet mallarına zarar vermeleri, bu malların kendi malları olduğunu bilmesini isteyen açıklamalarda bulundu.