Irak ordusu: Suriye’de vurulan güçler bize bağlı değil

Irak Ordu Komutanlığı, Suriye’nin El-Bokemal kenti yakınlarında hava saldırısının hedefi olan güçlerin Irak ordusu ile bir ilgisinin olmadığını açıkladı.

Pazar akşamı Irak sınırı yakınındaki El Hari bölgesinde Şam rejimi ile birlikte hareket eden güçlerin mevzilerine hava saldırısı düzenledi. Resmi haber ajansı Sana, ilkin ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonu sorumlu tuttu. Ancak koalisyon ve Pentagon, bu iddiayı yalanladı. Saldırıyı üstlenen olmadı ancak ABD’li bir yetkili AFP’ye yaptığı açıklamada saldırının İsrail güçleri tarafından gerçekleştirilmiş olabileceğini belirtti. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre çoğu yabancı olmak üzere 50’yi aşkın savaşçı öldü.

Ölenlerden 22’sinin İran’ın desteklediği Iraklı Haşdi Şabi milisi olduğu belirtildi. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Irak ordusunun Irak ve Suriye topraklarındaki tehlikeleri ortadan kaldırmak için Suriye topraklarında da DAİŞ’e karşı savaştığına dikkat çekildi.

Irak ordusunun bunu bir sorumluluk olarak gördüğü belirtilen açıklamada, Suriye’de gerçekleştirilen bombardımanda hedef alınan güçlerin Irak ordu güçleri ile bir ilgisinin olmadığı kaydedildi. Açıklamada, sözkonusu güçlerin Irak savunma sistemi içerisinde yer almadığı vurgulandı.

Irak Dış işleri Bakanlığı ise saldırıyı kınadı ve bombardımanda DAİŞ’e karşı savaşan güçlerin hedef alındığını belirtti. Bakanlık, “İsimleri ne olursa olsun DAİŞ’e karşı savaşan savaşçıların hedef alınması DAİŞ’in yeniden gücünü toplamasına yol açıyor” dedi.