Irak'ta sokaklar baskıyı arttırdı: En az 6 ölü

Irak’ta göstericilerin taleplerinin karşılanması için hükumete verdikleri sürenin dolması üzerine birçok kentte eşzamanlı yaptıkları gösterilerde kan akmaya devam etti. Pazartesi günü en az 6 kişi öldü.

Irak’ta 1 Ekim’den beri devam eden hükumet karşıtı gösteriler, taleplerin karşılanması için hükümete tanınan sürenin dolması üzerine boyutlandı. Hafta başında onu aşkın kentte eş zamanlı gösteriler yapıldı

Göstericiler başta başkent Bağdat olmak üzere Zikkar, Necef, Kerbela, Mussenna, Basra, Vasıt ve daha birçok şehirde şehir içi yollar ve geçiş yeri olan köprüler ile şehirler arası yolları trafiğe kapattı. Aynı bölgelerde güvenlik güçleri eylemcilere karşı gaz bombaları ve gerçek silahlarla müdahale etti.

Irak güvenlik güçleri ile polisinin Pazartesi günü Irak’ın birçok kentte hükümet karşıtı gösterilere müdahalesi sonucu 4 gösterici ile 2 polis yaşamını yitirirken 100’den fazla gösterici ve güvenlik gücü mensubu yaralandı.

Gösterilerin devam ettiği kentlerde okullar ve resmi kurumlar tatil edildi. Gösteriler gece boyunca da devam etti.

Başta Sadr Hareketi lideri Mukteda El Sadr olmak üzere Iraklı bir çok siyasi parti ve örgüt, gösterilerin yeni bir boyut kazanması nedeniyle Irak’ın ciddi tehditler altında olduğuna dikkat çekti ve hükümeti halkın taleplerini en kısa sürede karşılamaya çağırdı.

1 Ekimden bu yana devam eden gösterilerde şu ana kadar 500’ün üzerinde kişi yaşamını yitirdi. 25 bin kişi de yaralandı. Gösterilerin başından beri 56 kişi kayboldu. Bunların akıbeti bilinmiyor. 28 kişi kimliği belirsiz kişiler tarafından göstericilere öncülük yaptıkları gerekçesi ile suikastle öldürüldü.

Sokakların baskısı sonucu Aralık ayında Başbakan Adıl Abdulmehdi istifa etmek zorunda kalmıştı. Bu eylemcilerin ilk zaferi olurken, talepleri ise karşılanmadı. Eylemciler, özellikle genel seçimler, seçim yasasının reformdan geçirilmesi, bağımsız bir başbakanın belirlenmesi ve yolsuzluklara son verilmesini istiyor. Yolsuzluklar 16 yıl içerisinde milli gelirin iki katından fazlasını yuttu. Eylemciler, ayrıca etnisite ve mezhepçiliğe dayalı olarak paylaştırılan siyasi sisteme de son verilmesini talep ediyor.