Irak’ta 16 oluşumdan hükümet koalisyonu

Irak’ta Şii lider Muktada Sadr ve mevcut başbakan Haydar El Ebadi, 16 oluşumdan meydana gelen geniş bir koalisyon kurdu.

Irak’ta aralarında Haydar El Ebadi ile Muktada Sadr’ın listelerinin de olduğu 16 siyasi oluşum, Pazar akşamı geniş bir hükümet koalisyonu üzerine anlaştı. Bu anlaşma, 3 Eylül’de Parlamentonun açılışından öncesine denk geldi.

Koalisyon, 329 sandalyeli parlamentoda sandalyelerin yarısından fazlasına denk gelen 177 vekilden oluşuyor.

Batılıları desteklediği ve seçimlerden 42 sandalye ile üçüncü çıkan Haydar El Ebadi, bu koalisyonla birlikte yerini koruyabilecek.

Bu Pazartesi Parlamento açılışını yapılacak. Oturumda önce parlamento başkanının seçilmesi gerekiyor. Geleneksel olarak bir Sünni olması bekleniyor. Sonra da iki yardımcısı belirlenecek.

Vekillerin gelecek 30 gün içinde Cumhurbaşkanını seçmesi gerekiyor. Bu da geleneksek olarak bir Kürt olacak. Cumhurbaşkanı 15 gün içinde yeni hükümetin kurulması için en geniş koalisyonu görevlendirecek.

12 Mayıs seçimlerinde komünistlerle ittifak halinde olan Sadr’ın listesi 54 sandalye ile birinci olmuştu. Hükümet için kurulan koalisyonda Sadr ve Ebadi’nin dışında laik İyad Allawi’nin 21 sandalyeli Vataniye listesi de var.

Sadr Haziran ortasında yaptığı sürpriz bir açıklama ile İran destekli eski Haşdi Şabi savaşçılarından oluşan 47 sandalyeli Fetih İttifakı ile de ittifak kurduğunu duyurmuştu. Ancak Fetih İttifakı daha sonra, eski Başbakan Nuri El Maliki’nin 26 sandalyeli Hukuk Devleti listesi ile hükümet kurma arayışına girdi.