Irak’ta neler oluyor, oy deposunu kim yaktı?

Irak’ta parlamentonun oyların yeniden sayılması kararı ardından, seçim sandıklarının bulunduğu depoda yangın çıktı.

Iraklılar 12 Mayıs günü parlamento seçimleri için sandık başına gitti. Seçimlerin galibi, yolsuzlukla mücadeleyi kampanyasının merkezine alan Şii lider Muktada Sadr’ın komünistlerle kurduğu liste kazandı.

Hile yapıldığına dair yoğun şikayetler ardından parlamento 10 milyon oyun yeniden sayılmasına karar verdi. Parlamento aynı zamanda bazı bölgelerdeki seçimleri de iptal etti.

Hükümet yeniden sayıma hazırlanırken, 10 Haziran Pazar günü oyların bulunduğu bir depoda yangın çıktı. En fazla seçmenin olduğu Bağdat oylarının yer aldığı depodaki yangında, alevlerin oy pusulalarını etkilemediği açıklandı. Yetkililere göre, sandıklar başka bir salondaydı.

EBADİ: DEMOKRASİYE KARŞI KOMPLO

Pazar günü akşam saatlerinde bir açıklama yapan Başbakan Haydar El Ebadi, yangını “ulusu ve demokrasiyi yok etmeye yönelik komplo” olarak tanımladı. Ebadi, “Gerekli tüm tedbirleri alacağız, ulusun ve vatandaşların güvenliğini tehlikeye atan herkesi sert bir şekilde vuracağız” dedi.

Ebadi, deponun yakıldığı günün DAİŞ çetelerinin 10 Haziran 2014’te Musul’u işgal etmesinin yıldönümüne denk geldiğine dikkat çekerek, “Bu da ülkenin bütünlüğüne yapılmış bir saldırı olduğu bilinmelidir” diye ekledi.

YANGIN EN BÜYÜK SEÇİM BÖLGESİNDE ÇIKTI

Yangın, Doğu Bağdat seçim bölgesi El Rusafa deposunda çıktı. Burası ülkenin en büyük seçim bölgesi olarak biliniyor. Başkentteki 2 milyon seçmenin yüzde 60’ı El Rusafa’da oy kullandı.

SANDIKLAR YANMADI!

El Rusafa seçim komisyonu sorumlusu İmed Camil, AFP’ye yaptığı açıklamada “Oy makineleri ve seçim sürecinde gerekli ekipmanların stoklandığı bir salon yandı” dedi. Aynı yetkili, oy sandıklarının başka bir salonda bulunduğunu belirtirken, yangının yeniden sayımı tehlikeye koymadığını söyledi.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü General Saad Maan da alanda gazetecilere yaptığı açıklamada, sadece seçim materyallerinin yandığını doğruladı. Maan, “Sandıkların büyük bölümünün bulunduğu başka bir bina şimdilik muhafaza edildi” dedi.

SADR: İÇ SAVAŞ ÇIKARILMAK İSTENİYOR

Seçimlerin galibi Muktada Sadr da yangın ardından bir açıklama yaparak, iç savaş uyarısında bulundu. Sadr, “Irak’ta iç savaş çıkarmak için Iraklıları sattılar” derken, oyunlara karşı duracaklarını söyledi.

Sadr, “Irak yaralıdır, sorunu çok olan bir ülkedir. Irak’ın başına her şey geldi. İşgale, teröre karşı çıkma zamanı gelmiştir. İçerdeki eksiklikleri tamamlamamız lazım. Birlikte Irak’ı yeniden kurmalıyız” diye konuştu.

Şii lider Sadr, parlamentonun oyların yeniden sayılması kararı ve geçen hafta Sadr City’de silah deposunda meydana gelen bir patlama ardından taraftarlarını sükunete çağırmıştı.