Irak’ta protesto hareketinden hükümete ültimatom

Hükümet karşıtı eylemlerinin devam ettiği Irak’ta Kerbela ve Vasıt gibi yerlerde İran yanlısı grupların merkezlerini yakarken, polis ve güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu çok sayıda gösterici öldü. Göstericiler hükumete yarına kadar süre verdi.

Irak’ın başkenti Bağdat başta olmak üzere, Şii Arapların ağırlıkta yaşadığı Kerbela, Necef, Basra, Zikkar, Mussenna, Missan, Nasıriye, Divaniye, Vasit şehirler ile bu şehirlere bağlı köy ve kasabalarda 1 Ekim 2019’da başlayan hükümet karşıtı gösteriler dördüncü ayında devam ediyor. Göstericilerin talepleri şu ana kadar hükümet cephesinde karşılık bulmadı.

Bunun üzerine protesto hareketi, Pazartesi gününe kadar taleplerine karşılık verilmemesi durumunda tansiyonu yükseltecekleri, gösterilerini yeni bir aşamaya çıkaracakları uyarısında bulundu.

Protesto hareketi özellikle teknokratlardan oluşan hükümet kurmak için bağımsız bir kişinin görevlendirilmesi, erken seçime gidilmesi ve eylemcileri öldürenlerin yargılanmasını talep ediyor.

Geçen hafta Zikar vilayetindeki göstericiler de hükümete taleplerinin yerine getirilmesi için Pazartesi gününe kadar süre tanımıştı.

Zikkar vilayetinden yapılan açıklamaya ilk destek başkent Bağdat'ın merkezindeki Tahrir Meydanı'ndaki göstericilerden geldi.

Ülkenin güneyinde son günlerde gösterilerin en şiddetli geçtiği yerlerden biri olan Vasıt vilayetindeki kitleler de, Zikar’a destek açıklamasında bulundu.

Vasıt vilayeti göstericileri tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Hükümet ve partiler ağırdan alma ve ülkenin egemenliğini koruyacak ulusal bir hükümetin kurulmasını isteyen halkın iradesine saygı göstermeme konusunda ısrar ediyor" diye tepki gösterildi.

Siyasi çevrelerin sadece kendilerinin ve ülke dışındaki efendilerinin çıkarlarını düşündüğünü belirten eylemciler şunları ifade etti: "Vasıt vilayetindeki göstericiler, hükümeti kuracak bağımsız kişinin görevlendirilmesi için yetkililere Pazartesi gününe kadar mühlet veren Zikar vilayeti saffına katılacak ve bu talepleri gerçekleşmezse gösterilerde gerilimi hiç olmadığı kadar tırmandıracak."

Göstericilerin vilayetler arasındaki ana yolları kapatacağı ve ileride açıklanacak başka yöntemlere de başvuracağı aktarılan açıklamada, diğer vilayetlerdeki göstericilere de kendilerine katılma çağrısı yapıldı.

Ültimatom açıklamalarının yanısıra Necef ve Kerbela gibi kentlerde gösteriler devam etti.

Cumartesi günü Necef kentinde düzenlenen gösterilerde, Haşdi Şabi bileşenlerinden Hizbullah Tugayları’nın (Ketaib Hizbullah) karargahı ateşe verildi.

Aynı günün akşamı Necef’te çıkan olaylarda Hizbullah Tugayları’nın, İskan Köprüsü yakınlarındaki karargahı göstericiler tarafından yakıldı.

Yüzlerce gösterici ayrıca havaalanı ana kapısını ulaşıma kapattı, caddelerde lastik yaktı. Bazı göstericiler de resmi kurumları kapatarak memurların mesai yapmasını engelledi.

Geçtiğimiz hafta Vasit eyaletinin merkezi olan Kut kentinde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu iki kişi gösterici ölürken, 40 gösterici yaralandı. 

Nasıriye kentinde ise Hasan Hadi Mıhelhel isimli gösterici, kimliği belirsiz kişilerce suikast sonucu öldürüldü. Kentte geniş çaplı gösteriler sürüyor. Göstericiler kentin ana caddelerini trafiğe kapatırken, resmi kurumlar var okullar da tatil edildi.

Geçen hafta içinde bir suikast haberi de ülkenin başkenti Bağdat’tan geldi. Bağdat’ın kuzeyinde ismi öğrenilemeyen bir gösterici suikastle öldürüldü.

Geçen hafta Kerbela’da Kerbela da süren gösterilerde, göstericiler tarafından bazı anayollar kapatıldı, devlet kurumları ve okullarda boykota gidildi. Göstericiler Haşdi Şabi’ye balı Bedir Tugayları grubunun merkezini de ateşe vermişti.

Irak’ta 1 Ekim’den bu yana süren gösterilerde 500’den fazla kişi hayatını kaybetti, 25 bin dolayında kişi de yaralandı. Son haftalarda suikastler de arttı. Şu ana kadar eylemlerde öne çıkanlardan 30’un üzerinde kişi suikastlerle katledildi. Gösterilerin başladığı günden bu yana 56 gösterici de kayboldu. Bunların akıbeti bilinmiyor.