Irak’ta protestolar sürüyor: 450’yi aşkın ölü, 20 bin yaralı

Irak’ta sistem değişikliği ve yeni bir yönetici sınıf talebiyle protesto eylemleri devam ederken, 1 Ekim’den bu yana 450’yi aşkın kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Bu Pazar günü binlerce kişi yeniden başkent Bağdat ve ülkenin güney kentlerinde sokaklara çıktı. Başkentteki Tahrir meydanında büyük bir kitle bir araya geldi. Cuma günü aynı meydanda 20 eylemci ve 4 polis öldürülmüştü. Silahlı saldırı yetkililere göre “kimliği belirsiz kişilerce” gerçekleşti.

AFP’ye konuşan 23 yaşında Ayşa isimli bir kadın eylemci, “Bizi her yöntemi kullanarak korkutmak istiyorlar, ama Tahrir’de kalmaya devam ediyoruz, geçen her gün sayımız artıyor” dedi.

Ülkenin güneyindeki büyük Nasıriye kentinde de eylemciler bir araya geldi. Eyleme bölgenin güçlü aşiretlerinden oluşan bir heyet de yer aldı. Ali Rahim isimli bir öğrenci AFP’ye “Rejim düşene kadar eylemlere devam edeceğiz” dedi.

Güneydeki bir çok kentte protesto eylemleri gerçekleşti. Grev ve blokaj eylemleri özellikle dikkat çekti. El Hilla, Amara, Diwaniye, Kut ve Necef’te de eylemlerin gerçekleştiği gözlendi.

AFP’nin sağlık ve polis kaynaklarından elde ettiği bilançoya göre, eylemlerin başladığı 1 Ekim’den bu yana en az 452 kişi hayatını kaybetti, 20 bin dolayında kişi yaralandı.