Irak’ta yeni başbakan kim olacak?

Irak’ta hükümet kurma çalışmaları sürerken Sariun ve Fetih koalisyonlarının başbakanlık için Mazın Eşikar adı üzerinde uzlaştıkları iddia edildi.

12 Mayıs’ta Irak’ta gerçekleştirilen ve 9 Ağustos'ta resmi seçim sonuçları açıklandıktan sonra başlayan hükümet kurma çalışmaları ve görüşmeleri devam ediyor.

Liderliğini Şii Mukteda El Sadr’ın yaptığı Sariun cephesi ile Haşdi Şabi’nin kurucusu olduğu Hadi Amiri ve Nuri Maliki’nin iki ayrı cepheden yürüttükleri hükümet kurma çalışmalarına yeni gelişmeler yaşandı. Sariun ile Fetih koalisyonları arasında yapılan anlaşma üzerine hükümet kurma çalışmaları tek cepheden yürütülmeye başlandı.

Irak merkezli Sky Pres sitesinde yer alan bir habere göre, Iraklı siyasi oluşumlar Cumartesi günü yapılacak parlamento oturumunda başbakan adayı olarak Mazın Eşikar isminde uzlaşıya vardılar.

Sairun, Fetih Koalisyonu ve diğer siyasi oluşumlar arasında yürütülen hükümet koalisyonu görüşmelerine katılan kaynaklara dayandırılan haberlere göre, ekonomi uzmanı siyasetçi Mazın Eşikar’ın başbakan adayı olarak gösterilmesi konusunda Sairun, Fetih, Irak’ın Kararı, Ulusal Hikmet Hareketi ve Vataniyye oluşumları fikir birliğine vardı. Diğer siyasi yapıların ne yönde karar verdikleri ise halen öğrenilemedi.

Daha önceki parlamento oturumda başbakan adayı olarak siyasi yapılar tarafından sekiz isim önerilmişti.

SİSTANİ’DEN 5 İSME VETO

Önceki oturumlarda ve listeler arası görüşmelerde başbakanlık için adı geçenlerden beşinin Iraklı Şii dini lider Ali Sistani’nin tarafından veto edildiği iddia ediliyor.

Şii Lider Mukteda Sadr’ın liderliğini yaptığı Sairun Koalisyonu Milletvekili Sabah Sadi, bir Irak televizyonuna yaptığı açıklamada, Necef’te Sistani’nin İranlı bir heyetle yaptığı toplantıda beş ismin başbakan olmasının mümkün olmadığını söylediğini belirtti.

Sadi, Sistani tarafından veto edilen isimlerin Haydar Abadi, Nuri Maliki, Hadi Amiri, Falih Feyaz ve Tarık Necm olduğunu ve bu isimlerin Irak’ın geleceğinde başbakan olmaları için hiçbir şanslarının olmadığını söyledi.

Sadi’nin bu açıklamaları ardından dini lider Sistani’nin resmi internet sitesinde Sistani’ye yakın bir isimle yapılan röportaja yer verildi. Sadi’nin verdiği bilgiler röportajda “Başbakan, Irak Parlamentosu’nun en büyük grubu tarafından belirlenir. Yüksek Dini Merci Ali Sistani, başbakanlık için hiç kimsenin adını veto etmedi” ifadeleriyle yalanlandı.

YNK-KDP TOPLANTISI BAŞARISIZ

Öte yandan Bağdat’ta ortak haraket etmek için Pazartesi günü KDP ve YNK heyetleri arasında yol haritasını belirlemek için yapılan toplantının da sonuçsuz kaldığı belirtildi. KDP ve YNK kurmayları Irak’ta kurulacak yeni hükümeti ve Kerkük’ün mavcut durumu görüşmek üzere bir araya gelmişlerdi.

Toplantının ardından yapılan ortak açıklamada, gündeme yönelik önemli konuların görüşülerek, gerekli kararların alındığı belirtildi. Açıklamada, Kürt ulusunun çıkarları çerçevesinde Bağdat’ta yeni hükümetin kurulması sürecinde ortak adım atılacağı belirtilerek, sürecin hassasiyeti çerçevesinde tek duruşla gerekli kararların alınacağı kaydedildi.

Irak’ta yeni kurulacak hükümete dair kurulan ortak komisyonun hem Bağdat hem de Kürdistan Bölgesi’ne yönelik çalışmaların sürdürüleceği belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Daha önce de belirttiğimiz gibi Kürtler arası birliğin sağlanması için siyasi taraflara yaptığımız geniş katılımlı toplantı çağrımızı bir kez daha yeniliyoruz. Bu konudaki çalışmalar belirlenen ortak komisyon tarafından yapılacaktır.”