Irak, Tahrir Meydanı’nı göstericilerden almaya çalışıyor

Uluslararası Af örgütü Irak’taki 3 aylık gösterilerin sonuçlarını açıklarken, Irak güvenlik güçleri Bağdat’taki Tahrir Meydanı'nı göstericilerden almak için harekete geçti.

Irak’ın başkenti Bağdat başta olmak üzere güney ve orta bölgelerinde yer alan Şii Arapların ağırlıkta yaşadığı, Babil, Kerbela, Necef, Divaniye, Musenna, Zikar, Vasıt, Misan ve Basra’da 1 Ekim'de başlayan gösteriler devam ediyor. Uluslararası Af örgütü, 3 aylık gösterilerin bilançosunu açıklarken, Irak güvenlik güçleri Bağdat’ta Tahrir Meydanı'nı göstericilerden almak için harekete geçti.

'600'DEN FAZLA PROTESTOCU ÖLDÜ'

Uluslararası Af Örgütü, Irak’ta güvenlik güçlerinin protestoculara yönelik kullandığı orantısız güç nedeniyle Ekim 2019’dan bu yana 600’den fazla protestocunun öldüğünü açıkladı.
Uluslararası Af Örgütü, işkence ve gözaltına almaların devam ettiği belirtildi.
Af Örgütü: Gösterilerde 699 kişi öldürüldü, 25 binden fazla kişi yaralandı
Irak güvenlik güçlerine baskıyı, öldürmeyi ve kaçırmayı durdurma yönünde çağrıda bulunan Af Örgütü, hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına ve sakatlananlara tazminat ödenmesini istedi.
Uluslararası Af Örgütü'nün açıkladığı raramlara göre, Irak’ta Ekim 2019’dan bu yana devam eden hükümet karşıtı protestolarda güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanması üzerine, Irak Savaş Suçlarını Belgeleme Merkezi’nden alınan verilere göre, 669 kişi hayatını kaybederken, 25 bine yakın kişi de yaralandı.

DÜNKÜ GÖSTERİDEN SONRA ÇATIŞMA

Öte yandan dün yabancı güçlerin çıkarılması için Bağdat’ta yapılan yürüyüşün ardından göstericiler ve Irak güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı. Güvenlik güçlerinin açtığı ateşte 6 kişi hayatını kaybederken, 54 kişi de yaralanmıştı.
Mukteda El Sadr, Bağdat’ta gerçekleştirilen gösteriden sonra direnişlerini durduğunu açıklamıştı. Ardından bugün sabah saatlerinden itibaren Bağdat’ın Tahrir Meydanı'ndaki göstericilerden bazıları, Sadr yanlısı olduklarını söyleyerek, çadırlarını kaldırıp sahadan ayrıldı. Basra’daki göstericilerden bazıları da gösteri alanlarında Sadr’ın çağrısı üzerine gösterilerini son verdiklerini açıklayarak, çadırlarını kaldırdı.

IRAK, TAHRİR MEYDANI'NA GÜÇ SEVK ETTİ

Irak hükümeti, Sadr yanlısı olduğunu söyleyip gösterilerin yapıldığı meydanlardan ayrılan kişilerden sonra, Tahrir Meydanı'nı göstericilerin elinden çıkarmak için harekete geçti. Sabah saatlerinden itibaren Tahrir Meydanı'na güç takviyesinde bulunan Irak güvenlik güçleri, göstericilere müdahale girişiminde bulundu. Şu ana kadar göstericilerin ele geçirdiği alanlara girmeyi başaramayan güvenlik güçlerinin, göstericilerin elinde olan alanlara girmesiyle büyük çatışmaların yaşanabileceği belirtiliyor.