Irak’taki Haşdi Şabi ve Hizbullah Tugaylarından ABD’ye tehdit

Irak’taki İran yanlısı Haşdi Şabi ve Hizbullah Tugayları sorumluları ABD’ye yönelik tehditlerde bulundu.

Geçtiğimiz ay Şii gruplar ABD güçlerinin Irak’tan çıkması için bir yasa tasarısı hazırladıklarını açıklamıştı.

Haşdi Şabi güçlerinin bazı sorumluları ise ABD’nin çıkmaması durumunda, güç kullanacakları tehdidinde bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen hafta sonu CBS televizyon kanalına verdiği mülakatta, Irak’taki Ayn El Esad hava üssünde, İran’ı gözetlemek amacıyla kalmaya devam edeceklerini söylemişti. Trump, “Böylece eğer biri nükleer silah arayışına girerse, daha yapmadan öğrenmiş olacağız” dedi.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ise bu açıklamaya tepki göstererek, “Irak Anayasası, Irak’ın komşu bir ülkeyi vurmak veya saldırmak için üst olarak kullanımını reddediyor” dedi. Salih, “Amerikan güçleri yasaya göre ve iki ülke arasındaki anlaşmalar çerçevesinde varlık gösteriyorlar, bu çerçevenin dışındaki tüm eylemler kabul edilemez” diye ekledi.

İran'la yakın ilişkilere sahip olan ve Suriye'de rejim güçleriyle aynı safta savaşan Irak Hizbullah Tugayları'nın sözcüsü Muhammed Mohyi, ABD'nin kalması hâlinde "her Iraklının Amerikan askerlerine her türlü araçla karşı koymak için meşru hakka sahip olacağını" söyledi.

Mohyi, ABD askerlerine karşı silahlı mücadeleye girişmeden önce, ABD'nin çekilmesine yönelik bir takvim belirlenmesi için Iraklı milletvekillerine şans tanımak istediklerini dile getirdi.

Irak Parlamentosu’nda ABD askerlerinin ülkeden ayrılmasını öngören bir yasa tasarısının kabul edilmesi için yapılan girişime değinen Mohyi, söz konusu tasarının "ilk adım" olacağını, ancak "ABD'nin yine halkın iradesine karşı geleceğini" ve Irak'ta kalmaya çalışacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Mohyi, bu durumda da hem Hizbullah Tugayları'nın hem de diğer güçlerin "ikinci adıma" geçerek ABD’ye karşı silahlanacağını belirtti.

ABD güçlerinin Irak’tan çıkmasına yönelik daha önce tehditkar açıklamalarda bulunan

Ashab-ül Ehlül Hak'ın lideri Kays el Hazali, Mohyi’nin açıklamalarından sonra "Bize ihtiyaç olursa, hazırız" dedi.

Hazali, "Trump, Irak'ın artık güçlü bir ülke olduğunu anlamıyor. Ama ısrarcı olursa, çok pahalıya patlayacağından emin olabilir" diyerek tehditlerini sürdürmeye devam etti.

Irak'tan 2011'de çekilen ABD askerleri, 2014 yılında DAİŞ'le mücadele koalisyonu kapsamında geri dönmüştü.