Iraklılar yolsuzluğa karşı sokaklara çıktı

Irak’ın başkenti Bağdat ve ülkenin güneyindeki büyük kentlerde, Cuma günü yolsuzlukları ve yöneticileri protesto etmek için bir kez daha eylemler yapıldı.

Yaklaşık üç haftadır günlük olarak protesto eylemleri yapılıyor. Tepkilerin odağında kamu hizmetlerindeki yetersizlik, kronikleşen elektrik ve su kesintileri, işsizlik, yolsuzluk, yabancı güçlerin müdahalesi ve siyasetçiler var. Protesto eylemlerinde şimdiye kadar 14 kişi hayatını kaybetti.

Cuma günü Bağdat ve Irak’ın güneyindeki bir çok kentte yeniden halk sokaklara çıktı. Bağdat’ta yüzlerce kişi, “Yolsuzluğa hayır” “İran defol” gibi sloganlar atarken “hırsız” ve “yolsuz” yöneticiler yuhalandı. Pol

Protesto eylemlerinin çıkış yeri olan petrol ve liman kenti Basra’da binlerce kişi valilik binası önünde toplandı.

Ülkenin güneyindeki Nasıriye’de “Yolsuzluğa hayır, değişime evet” yazılı pankartlar dikkat çekti. Eylemler ayrıca Necef ve Misan gibi bölgelerde de gerçekleşti.

Bu arada gün ortasında bir açıklama yapan büyük Ayetullah Ali Sistani’nin sözcüsü hükümeti, eylemcilerin taleplerini karşılamak için her şeyi yapmaya çağırdı.

Irak’ta 12 Mayıs seçimler ardından oylar yeniden sayılmaya devam ederken, Sistani gelecek hükümetin hızlı bir şekilde etkili, yetkin ve şeffaflığa önem veren kişilerden oluşmasını istedi.