Japonya’dan Fukuşima’da kanser vakaları itirafı

Japonya hükümeti 2011 yılındaki Fukuşima Nükleer Santrali’ndeki radyasyon yayılımına dair itirafta bulunurken, çok sayıda kişinin kansere yakalanmış olduğu endişesi gündemde.

11 Mart 2011’de Tohoku depremi ve tsunamisi sonrasında Fukuşima’daki nükleer santralde meydana gelen kazaların yol açtığı ölümlere dair yeni bilgiler geliyor.

Japonya medyasında yer alan haberlere göre, nükleer santraldeki kazalar sonrasındaki çalışmalara katılan en az bir çalışan kansere yakalanarak hayatını kaybetti. 50’li yaşlardaki kadın çalışanın Mart ile Aralık 2011 arasında nükleer santralde görev aldığı ve burada radyasyona maruz kaldığı belirtildi.

Jiji News haber ajansındaki haberde, Japonya hükümetinin en az 4 diğer çalışana daha kansere yakalandıkları için tazminat ödemek zorunda kaldığı bilgisi paylaşıldı.

Mainichi adlı gazetede yer alan haberde ise, hükümetin ilk kez Fukuşima’daki nükleer felaket nedeniyle santral içerisinde radyasyona maruz kalındığını itiraf ettiğine dikkat çekildi.

Kansere yakalandığı itiraf edilen kişilerden yaşamını yitiren kadının Fukuşima’daki nükleer kaza sonrasında santralde radyasyon ölçümü yapmakla görevli olduğu da verilen bilgiler arasında.

11 Mart 2011’de meydana gelen 9,1 şiddetindeki depremin tetiklediği tsunami felaketinde 18 bin 500 kişi yaşamını yitirmişti. Tsunaminin etkisiyle Fukuşima Nükleer Santrali’nde 1986’daki Çernobil felaketinden sonraki en büyük kaza meydana gelmişti. Nükleer santraldeki kazalar nedeniyle bölgedeki yüz binlerce kişi tahliye edilirken, büyük kısmı bir daha geri dönmemişti.

Aradan geçen 7 yıla rağmen Fukuşima çevresindeki radyasyon salınımlarının etkilerinden endişe edilirken, bölgede üretilen tarım ürünlerinin sıkı kontrollerden geçirilmediğinden endişe ediliyor.