Jelpke: Türk devletine lisans vermek suçlarına ortak olmaktır

Federal Alman hükümetinin son dönemlerde Türk ordusunun başta füze ve tank üretmesi için lisans haklarını vermesine tepki gösteren Sol Parti milletvekili Ulla Jelpke “Lisans hakkı suçlara ortak olmaktır” dedi.

Geçtiğimiz Eylül ayında ANF, Türk ordusunun İHA’larda kullandığı füzelerin başlıklarının Alman silah firması TDW tarafından tasarlandığını duyurmuştu. ‘Katil füze sistemi’ olarak adlandırılan bu iş için firmanın bir kalemde Türkiye’den 300 bin Euro’ya yakın para aldığı ortaya çıkmıştı.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eylül ayı sonunda başkent Berlin’de Alman devletinin temsilcileriyle yaptığı görüşmelerde Ankara-Berlin hattındaki ilişkilerin daha da derinleşmesi konusunda görüş birliğine varıldığı ifade edilmişti.

Siyasi ve ekonomik işbirliğinin yanı sıra Erdoğan rejiminin Alman devletiyle sürdürdüğü askeri işbirliğinin önümüzdeki dönemde da artması, Alman silah devlerinin Türk ordusuna verdiği lisans haklarına yenilerinin eklenmesi bekleniyor.

JELPKE: LİSAN HAKLARI İPTAL EDİLSİN

Son olarak gündeme gelen TDW’nin füze üretimi için verdiği lisans hakkı ve her iki devletin geliştirmek istediği askeri işbirliğine ilişkin ANF’ye konuşan Sol Parti milletvekili Ulla Jelpke “Erdoğan rejiminin katil insansız hava araçlarına destek verildiği bilgisi artık kesinlik kazanmış durumda” dedi.

Almanya’da solcuların yıllarca gösterilerde “Alman silahları ve Alman parasıyla her yerde cinayetler işleniyor” sloganın hala güncel olduğuna dikkat çeken Jelpke, TDW firması dışında Rheinmetall ve Heckler&Koch gibi silah devlerinin de verdiği lisans haklarıyla Türkiye’nin askeri sanayisini güçlendirmesine yardımcı olduğunu ifade etti.

Sol Parti milletvekili Jelpke, Alman firmalarının verdiği lisans haklarının hem Türk devletinin suçlarına ortaklık anlamına geldiğini hem de Ortadoğu’da kiriz ve çatışmaların derinleşmesini tetiklediklerini belirtti.

Angela Merkel’in başbakanlığındaki federal Alman hükümetine de çağrı yapan Jelpke, içinde lisans hakları da olmak üzere Türk devleti ile yürütülen silah ihracatının derhal durmasını istedi.