Kaçak göçmenlerin yeni güzergahı İspanya

İtalya’nın sınırlarını mülteci gemilerine kapatmasının ardından kaçak göçmenler batı Avrupa’ya ulaşmak için artık İspanya güzergahını kullanıyor.

Geçtiğimiz Haziran ayında İtalya’nın aralarında yardım ile Avrupa Birliği’nin sınır koruma gemilerinin de bulunduğu kaçak göçmenleri taşıyan her türlü gemiye sınırlarını kapattığını açıklamıştı. Bunun üzerine Libya’dan gemi veya botlarla hareket eden mülteciler yeni güzergah olarak bir başka Akdeniz ülkesi İspanya’yı tercih etmeye başladılar.

Son olarak İspanya’nın Tarifa kıyısına 30 civarında mülteciyi taşıyan bir botun ulaştığı açıklandı. Botun karaya vurmasına ilişkin sosyal medyada paylaşılan görüntülerde çoğunluğu erkek olan mültecilerin bitkin durumda olduğu görülüyor.

Daha önce “Balkan güzergahı” olarak yolun Macaristan ve Hırvatistan gibi doğu Avrupa ülkeleri tarafından sıkıca kapatılması üzerine mülteciler bu kez İtalya’yı tercih etmişlerdi. Ancak Roma hükümetinin mültecileri almamak için gösterdiği kararlılık üzerine Akdeniz’de ölümler artmış, bu ülkeye kaçak yollarla yolculuk tehlikeli bir hal almıştı.

Ancak İtalya’nın ardından İspanya’da mülteci sayısının hızla artması başkent Madrid’deki hükümet yetkililerini endişelendiriyor. Bu yıl Temmuz’un ortasına kadar ülkeye 18 bin mültecinin Akdeniz üzerinden ulaştığı açıklandı. Bu rakamlar geçen yılın aynı dönemine göre üç kat artmış durumda.

‘FAS’TA 50 BİN MÜLTECİ BEKLİYOR’ İDDİASI!

Bu arada İspanya polisinin verdiği bilgilere göre sayıları 50 bin civarında olan Afrikalı kaçak göçmen ise İspanya’ya gelmek için Fas’ta bekliyor. İspanya’nın günlük gazetelerinden “El Mundo”nun haberine göre söz konusu mülteciler Gibraltar üzerinden gelmeye çalışıyor.

Sadece geçtiğimiz Cuma günü söz konusu bölgede 627 kaçak göçmenin polis birimleri tarafından yakalandığı belirtildi. Aynı şekilde son birkaç haftada günde ortalama 500 mültecinin İspanyol polisi tarafından yakaladığı öğrenildi.

Mülteci kuruluşları ise İspanya’da yakalanan mültecilerin kötü koşullarda tutulduğuna dikkat çekiyorlar. Ceuta, Melilla ve İspanya’nın güneyindeki Andalusiens gibi bölgelerde bulunan mülteci kamplarında yer kalmadığını belirten insan hakları kuruluşu APDHA, Madrid hükümetinin acilen tedbirler almaya çağırdı. Uluslararası Kızılhaç Örgütü ise İspanya’da yeni üç mülteci kampı kurmaya hazırlanıyor.