‘Kanlı Pazar’ katliamıyla ilgili bir Britanyalı asker yargılanacak

Britanya ve İrlanda tarihine “Bloody Sunday-Kanlı Pazar” olarak geçen ve bundan 47 yıl önce gerçekleştirilen saldırıda yer alan bir İngiliz askeri yargılanacak.

Kuzey İrlanda adaleti tarafından yapılan açıklamada, saldırıda iki kişiyi öldürdüğü, iki kişinin de hayatına kast ettiği tespit edilebilen bir Britanya askerinin yargılanacağı belirtildi.

Ülkeyi cumhuriyetçiler ve birlikçiler olarak ikiye bölen olayda yaşamını yitirenlerin yakınları ise kararı yetersiz olarak görüyor.

30 Ocak 1972’de yaşanan olayla ilgili ilk kez bir hukuk arayışı da başlıyor. İrlanda ve Britanya tarihine “Kanlı Pazar” olarak geçen ve ülkeyi İrlanda’nın birleşmesi taraftarları ile Kuzey İrlanda’nın İngiliz kraliyetine bağlı olması taraftarları arasında yaklaşık 30 yıl alan bir parçalanmışlığa da sebep veren olaylarla ilgili bir kişi ilk kez yargılanacak.

30 Ocak 1972 günü, Katolik tutsakların adli kontrolsüz bir şekilde tutuklanmasını Derry kentinde protesto eden 13 İrlandalı Katolik, Britanya Kraliyet Ordusuna mensup paraşüt birliği üyeleri tarafından öldürülmüştü. 14 kişi ise 5 ay sonra yaşamını yitirmişti.

Saldırıda yer alan 17 Britanyalı asker, Kuzey İrlanda mahkemesinin iddianamesini bekliyordu. İddianamede “Eski bir asker hakkında hukuki işlem başlatmak için yeterince delil var” kararı çıktı. Söz konusu asker ise “Asker F” olarak belgede yer aldı. “Asker F” iki kişiyi öldürmek, iki kişinin de yaşamına kastetmekle suçlanıyor.

Diğer 16 asker ve IRA üyesi olduğu öne sürülen iki kişi hakkında ise yeterince delil olmadığı için suçlamalar için yeterince delil olmadığı kararına varıldı.

Mahkemenin kararını açıklamasından önce ise, 30 Ocak 1972’de katledilenlerin yakınları, öldürülen yakınlarının siyah beyaz fotoğrafları ile bir yürüyüş düzenlendi ve adalet talebini dile getirdi.

AİLELER TEPKİLİ

17 yaşındaki kardeşini o gün kaybeden John Kelly, soruşturmanın “Asker F” ile sınırlandırılmasının bütün ailelerde hayal kırıklığı yarattığını belirtti.

Kelly, “Kardeşlerimiz, babalarımızın katledilmesi ardından çok uzun bir mesafe kat ettik. Zamanla ebeveynler öldü, ancak biz onların yerini dolduruyoruz” diye konuştu.

“Asker F” tarafından katledilenlerin aileleri adına adaletin yerini bulacağı için sevindiklerini de sözlerine ekleyen Kelly, “Onların zaferi, bizim de zaferimizdir” dedi.

Askerleri savunma örgütü ise, olayın 47 yıl önce yaşandığı için hiç kimsenin yargılanmaması gerektiğini açıkladı.

“Asker F” ise Britanya hükümetinin desteğini alacak. Hükümetin mahkeme masraflarını karşılayacağı da savunma bakanı Gavin Williamson tarafından açıklandı. Williamson, “Kuzey İrlanda’da barış için savaşan bütün askerlere borçluyuz” açıklamasında bulundu.