Karavan sınıra ulaştı, Pentagon 'sınır korunacak' dedi

Ekim ayında Honduras’tan yola çıkan göçmen karavanını engellemek üzere sınıra asker gönderilmesi kararını savunan Pentagon, ‘sınırın korunmasının zaruri’ olduğunu duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) ulaşmak amacıyla 13 Ekim’de Honduras’tan yola çıkan ‘göçmen karavanı’, Meksika içinden ABD’ye doğru yaklaşıyor. Toplamda 5 bini aşkın olan ve birçok gruptan oluşan karavanın bir kısmının Kaliforniya sınırındaki Tijuana şehrine ulaştığı duyurulmuştu.

Öte yandan, göçmen karavanının sınıra yaklaşmasıyla birlikte ABD içindeki sınır birlikleri de güçlendirilmiş durumda. Sınır polisine ek olarak ‘Sadık Vatansever’ adı verilen operasyon kapsamında en az 5 bin 900 asker Meksika sınırında bulunuyor.

Sınıra gönderilen Ulusal Muhafızlar üyesi askerlerin sayısının 9 bine kadar çıkarılabileceğini duyuran Savunma Bakanı James Mattis, askerlerin daha çok lojistik destek rolü oynayacağını söyledi.

‘Sadık Vatansever Operasyonu’nun ‘legal’ olduğuna dikkat çeken Mattis, sınır polisinin desteklenmesinin ‘ahlaki ve etik bir görev’ olduğunu da ileri sürdü.

Mattis açıklamasını Meksika sınırındaki Teksas eyaletindeki Donna askeri üssünde yaptı.

Çetelerin şiddetinden dolayı 2 bin dolayında kişi Honduras’ın başkenti Tegucigalpa’nın 180 kilometre kuzeyindeki San Petdo Sula’dan yola çıkmıştı. Sosyal ağlarda yapılan çağrılar üzerine yola çıkan göçmenler, bir kaç saat polisle karşı karşıya geldikten sonra Guatemala sınırına geçebilmişlerdi.