Katalonya’da ‘yargının takibinde olmayan’ kabine kuruldu

Katalonya’da İspanyol merkezi hükümeti ve yargısının hedefindeki bağımsızlık yanlıları, yargı tehdidi altında olmayan isimlerden bir hükümet oluşturuldu.

21 Aralık 2017’deki erken genel seçimlerden çoğunluğu yakalayarak çıkan bağımsızlık yanlısı partiler, eski Başkan Carles Puigdemont’u yeniden aday göstermişti. Ancak İspanya’da hakkında ‘isyan’ suçundan arama kararı bulunan ve bu nedenle Almanya’da bulunan Puigdemont’un adaylığı reddedilmişti.

YARGI KISKACINDA OLMAYAN İSİMLER GETİRİLDİ

Puigdemont’un ardından Katalonya başkanlığına getirilen Quim Torra ise, yeni kabinesini oluşturdu. Torra’nın daha önce açıkladığı bazı bakanlar arasında hapiste veya sürgünde olanların bulunması nedeniyle İspanya’dan kabul görmemişti.

Dün akşam saatlerinde Katalonya Başkanı Torra adına yayınlanan açıklamada, yeni kabinede ‘yargı tarafından takip altında olan hiçbir şahsiyetin olmadığı’ dile getirildi.

HALK İNADINA BAĞIMSIZLIK YANLISI PARTİLERİ YENİDEN SEÇMİŞTİ

7,5 milyonluk nüfusuyla İspanya’nın altıda birinin yaşadığı Katalonya, tümüyle farklı dil ve kültüre sahip. Sanayi ve turizmiyle İspanya sınırları içerisindeki en güçlü ekonomiye sahip ‘bölge’ olan Katalonya’da 1 Ekim 2017’de bağımsızlık  referandumu düzenlenmişti.

İspanya’nın yasakladığı referanduma katılım yüzde 40’larda kalsa da, bağımsızlığa evet diyenlerin oranı yüzde 90’ı bulmuştu. 5,4 milyon seçmenden 1 milyonunun sandık günü engellendiği referandum sonrasında 27 Ekim’de bağımsızlık ilan edilmişti. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise, anayasanın 155’inci  maddesini devreye koymuş ve Katalonya Parlamentosu ile bölge başkanlığını fesh etmişti.

Sonrasında düzenlenen zoraki seçimlerde ERC, CUI ve diğer bağımsızlık yanlısı partiler tekrar çoğunluğu yakalamıştı.