Katalonya’da yüz binler siyasetçilere özgürlük istedi

Katalonya’da yüz binlerce kişi, Carles Puigdemont başta olmak üzere cezaevlerindeki liderleri için sokaklara indi.

Almanya’da rehin tutulan Katalan siyasetçi Carles Puigdemont’un da çağrısıyla Barselona’da sokağa çıkan yüz binler, özgürlük talebini yineledi.

Ekim 2017’deki Katalonya bağımsızlık referandumu ardından tutuklanan onlarca siyasetçinin serbest bırakılmasını isteyen Katalanlar, Puigdemont başta olmak üzere sürgündeki diğer siyasetçilerin ise ülkeye dönebilmelerini talep etti.

Dev gösteriye Puigdemont’tan sonra Katalonya Bölge Başkanı olan Joaquim Torra’nın yanı sıra çok sayıda Katalan siyasetçi ile sanatçılar ve sporcular katılım gösterdi.

Referandum ardından 27 Ekim 2017’deki bağımsızlık ilanıyla birlikte İspanya merkezi hükümeti tarafından anayasanın 155’inci maddesi devreye konmuş ve tüm özerk kurumlar fesh edilmiş ve erken seçim kararı alınmıştı. Çok sayıda siyasetçi tutuklanırken, Puigdemont ile diğer kimi siyasetçiler sürgüne mecbur bırakılmıştı. Ancak 21 Aralık 2017’de yapılan erken seçimlerden de yine bağımsızlık yanlısı partiler çoğunluk olarak çıkmıştı.

İspanya’nın Muhafazakar Parti (PP) iktidarının düşmesi ardından Sosyalist Parti (PSOE) tarafından gerilimi azaltmaya dönük adımlar atılmıştı. PSOE, ilk aşamada Katalan tutsakların ailelerinin olduğu kentlerdeki cezaevlerine nakledileceğini duyurmuştu.