Katar krizi: Dört ülke baskıyı sürdürecek

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı, Katar’ı boykot eden dört Arap ülkesinin baskıyı sürdüreceğini açıkladı.

Abu Dabi yönetimine yakın olarak değerlendirilen The National gazetesine göre Dışişleri Bakanı Enver Gargaş, Katar ile krizin devam ettiğini söyledi. Gargaş, Katar rakiplerinin tutumlarında bir değişikliğe gitme niyetinin olmadığını vurguladı.

5 Ocak 2017’de Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır, Katar’ı “terörizmi finanse etmek” ve İran ile yakınlaşmakla suçlayarak, diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Gargaş, Katar’ın Bahreyn’de rejimi sarsmak için çalıştığını ve sistematik olarak Suudi karşıtı muhalefete sponsor olduğunu ve isyan için platformlar kurduğunu söyledi.

BAE yetkilisi, Katar’ın ABD veya diğer güçlerin bölgede uzlaşı dayatacağını düşünmekle yanıldığını söylerken, “Bu iş böyle olmaz ve Körfez İşbirliği Konseyi bünyesinde olmalı” dedi. Konsey, aralarında Katar’ın da olduğu bölgenin altı petrol monarşisi Arap ülkesini bünyesinde barındırıyor.

BAE Dışişleri Bakanlığı’na göre Katar ile normalleşme ancak Doha’nın “aşırılıkçılara desteği ve bölgenin istikrarsızlaştırılmasına ilişkin politikasını gözden geçirmesi ile mümkün olabilir.”

Katar krizi bir yıldır sürüyor. Katar’ın tek kara sınırı Suudi Arabistan ile var. Bu sınır da krizle birlikte kapatıldı. Komşuları hava sahasını da kapatırken, Katar vatandaşları rakip dört ülkeden sınırdışı edildi. Türkiye ve İran, bu gerilimde Katar’ın yanında yer aldı.

Doha yönetimi, Suudi Arabistan ve ittifaklarını, Katar’ı “bağımsız dış politikası” nedeniyle cezalandırmak istemekle suçluyor.

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed Bin Abdurrahman El Tani, “Bir yıl sonra, Katar ve halkı daha güçlü” diyerek krizden güçlenerek çıktıklarını iddia etti.

Krizin çözümü yönündeki tüm çabalar şimdiye kadar başarısız oldu. Bu durum bölgedeki istikrarsızlık tehdidini daha güçlendiriyor. Ayrıca Katar, son bir yıldır ABD, Fransa, İngiltere ve İtalya’dan çok miktarda silah anlaşması yaptı.

Kısa bir süre önce Fransız Le Monde gazetesine göre, Suudi yöneticiler Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan Doha’nın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasını engellemek için harekete geçmesini istedi. Suudi yönetimi aksi halde Katar’a karşı askeri bir eylem tehdidinde bulundu.