Kızılhaç: Yemen’deki saldırıda 40’ı çocuk 51 kişi öldü

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Yemen’in kuzeyinde Perşembe günü düzenlenen hava saldırısında 51 kişinin öldüğünü açıkladı.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin verdiği yeni bilançoya göre, hava saldırısında 51 kişi öldü. Bunların 40’ı çocuk. Saldırıda 56’sı çocuk 76 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Husi milislerin “katliamın” Suudi Arabistan uçakları tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı.

Saldırı Saada vilayetindeki Dahyan’da çok işlek bir pazarda çocukları taşıyan otobüsü hedef almıştı. Kızılhaç Komitesi, ilk açıklamasında 15 yaşın altında en az 29 çocuğun öldüğünü bildirmişti.

Arap Koalisyonu, soruşturma başlattıklarını açıkladı. Kısa bir süre sonra BM Güvenlik Konseyi, “güvenilir soruşturma” talep ederken, “bağımsız soruşturma” istememesi dikkat çekti. Arap Koalisyonu sık sık sivillere ve sivil alt yapılara yönelik saldırılarda bulunarak savaş suçu işlemekle suçlanıyor.

Yemen’de Ağustos 2014’den bu yana savaş var. Başkent Sana ve ülkenin geniş bir bölgesi Husilerin elinde bulunuyor. Mart 2015’de Arap Koalisyonu’nun Husilere müdahalesiyle birlikte savaş derinleşti. Savaşın bir tarafından Husiler ve onları destekleyen İran var, diğer yanında uluslararası toplumun tanıdığı Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi güçleri ve Suudi öncülüğündeki Arap Koalisyonu var. Bu savaşın doğrudan bir sonucu olarak ülkede dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor. Açlık ve yoksulluğun yanısıra, kolera gibi salgın hastalıklardan binlerce kişi can verdi. Bununla birlikte hava saldırıları ve yasaklı silahlarla, yoğun bir şekilde savaş suçları işleniyor. BM’ye göre 10 bin dolayında kişi öldü, 53 bini aşkın kişi yaralandı.