Körfezde gerilimi tırmanıyor: Katar, NATO üyesi olmak istiyor

Katar Savunma Bakanı Halid Bin Muhammed el Attiya, NATO’nun birliklerinden biri veya özel merkezlerinden birini ağırlayabileceklerini açıkladı.

Savunma Bakanı El Attiya, Katar’ın uzun vadede stratejik hedefinin NATO üyesi olmak olduğunu kaydetti.

Körfez krizinin birinci yıldönümü vesilesiyle bir açıklama yapan Katar Savunma Bakanı, “Katar, silahlanma kalitesi bakımında bölgenin en önemli ülkelerinden biri haline geldi” dedi.

BATI, KATAR'I SİLALANDIRIYOR

El Attiya, Savunma Bakanlığı’nın dergisi Altalaya’da yer alan açıklamasında, silahlanma konusunda özellikle Batı’dan yardım aldıklarını kaydetti.

NATO üyesi olmayan temel bir ittifak olduklarını altını çizen Savunma Bakanı, “NATO ile ortaklığımız gelişir ve vizyonumuz netleşirse, arzumuz tam üye haline gelmektir” diye kaydetti.

El Attiya, NATO’nun birliklerinden biri veya özel merkezlerinden birini, topraklarında kabul edebileceklerini ifade etti.

Mevcut durumda Katar’da ABD’ye tahsis edilen önemli bir askeri üs bulunuyor. Bir yıl önce, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır, Katar’ı “terörizmi finanse etmek” ve İran ile yakınlaşmakla suçlayarak, diplomatik ilişkilerini kesmişti.

KATAR KRİZİ

Katar’ın tek kara sınırı Suudi Arabistan ile var. Bu sınır da krizle birlikte kapatıldı. Komşuları hava sahasını da kapatırken, Katar vatandaşları rakip dört ülkeden sınırdışı edildi. Türkiye ve İran, bu gerilimde Katar’ın yanında yer aldı.

Doha yönetimi, Suudi Arabistan ve ittifaklarını, Katar’ı “bağımsız dış politikası” nedeniyle cezalandırmak istemekle suçluyor.

Krizin çözümü yönündeki tüm çabalar şimdiye kadar başarısız oldu. Bu durum bölgedeki istikrarsızlık tehdidini daha güçlendiriyor. Ayrıca Katar, son bir yıldır ABD, Fransa, İngiltere ve İtalya’dan çok miktarda silah anlaşması yaptı.

SUUDİ ARABİSTAN’DAN ASKERİ MÜDAHALE TEHDİDİ

Fransız Le Monde gazetesine göre, Suudi yöneticiler Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan Doha’nın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasını engellemek için harekete geçmesini istedi. Suudi yönetimi aksi halde Katar’a karşı askeri bir eylem tehdidinde bulundu.