Kolombiya alevler arasında

Kolombiya'nın çeşitli bölgeleri ve başkent Bogota alevler arasında kalırken, hükümet uluslararası yardım talebinde bulundu.

Kolombiya, çeşitli bölgelerde ve başkent çevresinde otuz dolayında orman yangını çıktı. Alevler, Bogota’nın bir yerleşim yerine yaklaştı.

Basına konuşan solcu Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, ülkenin çarşamba gününe kadar yaklaşık 600 hektar ormanı yok eden 31 yangınla mücadele edebilmesi için "uluslararası yardım talep etme protokollerini etkinleştirdiğini" söyledi.

Hidroloji, Meteoroloji ve Çevre Araştırmaları Enstitüsü'ne (Ideam) göre, çarşamba günü "doğal afet" durumu ilan edilen ülkenin yüzde 87'si "maksimum yangın riskine" maruz kaldı.

Petro, Amerika Birleşik Devletleri, Şili, Peru ve Kanada'nın Kolombiya'nın alevlerin yayılmasını kontrol altına almak için yardım taleplerine olumlu yanıt verdiğini söyledi.

Sivil Savunma UNGRD'ye göre perşembe günü itibariyle ülkenin beş bölgesinde toplam 31 yangın aktif durumdaydı. Bunlardan dördünün, başkentin doğu eteklerindeki El Cable tepesinde çıktığı ve yayıldığı belirtildi.

Bogota Belediye Başkanı Carlos Fernando Galan, "Rüzgarlar yangını yaklaştırdı ama hala evlerden 900 metreden daha uzakta. İzliyoruz. Gerekirse tahliye önlemleri alacağız" dedi.

Galan, "Önümüzdeki haftalar zor geçecek. Bugün birkaç bulut gördük ama hala yağmur ihtimali görmüyoruz" diye ekledi.

Gece saatlerinde, alevlerle mücadele etmek üzere 300'den fazla itfaiyeci, asker ve kurtarma görevlisi görevlendirildi.  8 milyon nüfuslu Bogota’nın merkezini dumanlar kapladı.

Belediye Başkanı "yanan alanların çevresindeki halka koruyucu maske takmaları" çağrısında bulundu ve dumandan etkilenen okullar ile bir üniversitenin kapatıldığını duyurdu.

VAHŞİ HAYVANLAR KENTSEL ALANLAR SIĞINDI

Ayrıca kuşlar, sincaplar ve rakunlar da dahil olmak üzere vahşi hayvanların kentsel alanlara sığındığı görüldü. Biyolojik çeşitliliğiyle tanınan Kolombiya, rekor sıcaklık, kuraklık ve yangınlarla El Niño hava fenomeninin etkisiyle karşı karşıya.

Ülkenin sıcaklıklarını 30 yıldır kaydeden Ideam'ın direktörü Ghisliane Echeverry düzenlediği basın toplantısında, "Elimizdeki tarihsel verilere göre bu Ocak ayı kayıtlara geçen en sıcak ay olacak" dedi.

Ideam'a göre ülkenin kuzey, orta ve doğusundaki dokuz belediye salı günü 40.4°C'ye varan rekor sıcaklıklar kaydetti, Ocak ayı normalde yılın en serin ayı olarak biliniyor.

Cumhurbaşkanı Petro, "Şu anda su stresi altında olan, yani tatlı su kapasitesinin nüfusun talebine eşit veya altında olduğu 62 belediye bölgesi var" dedi.

Kasım ayının başından bu yana 174 belediye bölgesinde 336 orman yangını kaydedildi. Kolombiya Sivil Savunması'na göre en az 6,618 hektarlık bitki örtüsü tahrip oldu.