Kolombiya’da ELN ile müzakereler yeniden başlıyor

Kolombiya’da hükümet ile gerilla hareketi ELN arasındaki barış müzakerelerinin yeniden başladığı duyuruldu.

FARC’ın siyasal yaşama geçmesi ardından ülkedeki en büyük sol gerilla örgütü olan Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile Kolombiya hükümeti arasındaki barış görüşmeleri, 10 Ocak’ta hükümet tarafından durdurulmuştu.

ELN’nin bazı saldırı ve suikastlar düzenlediği iddiasıyla durdurulan barış görüşmelerinin yeniden başladığı duyuruldu. Ekvator’un başkenti Quito’daki görüşmelerin beşinci raundunun yapılacağı ve müzakerelerin 18 Mayıs’a kadar süreceği bildirildi.

Kolombiya hükümeti adına müzakereleri yürüten heyetin başkanı olan Gustavo Bell, ELN ile savaşın son verilmesinde ‘yolun sonunda ışığın göründüğünü’ söyledi. Bell, sürdürülebilir ve istikrarlı bir barış için müzakerelerin önemine dikkat çekti.

ELN ile Kolombiya hükümeti arasında geçtiğimiz yılın şubat ayında başlayan müzakereler kapsamında Ekim ayında ilk kez karşılıklı ateşkes ilan edilmişti. Ancak hükümet, 8 polisin öldüğü bir dizi saldırıdan sorumlu tuttuğu ELN ile ateşkese son vermişti.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile Kolombiya Devrimci Silahlı Birlikleri (FARC) arasında Kasım 2016’da barış anlaşması imzalanmış ve bu kapsamda 7 bini aşkın FARC gerillası silahlarını Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerine teslim etmişti.

Ancak barış anlaşmasına karşı çıkan eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe’nin de desteklediği sağ muhalefet Pazar günü yapılan genel seçimlerde önemli bir zafer kazanmış, FARC ise yüzde 0,4 civarında bir oy oranında kalmıştı. Ülkedeki devlet başkanlığı seçimleri ise 27 Mayıs’ta yapılacak.