Kolombiya’da insan hakları savunucularının katli endişelendiriyor

2016 yılında FARC’la yapılan barış anlaşmasının giderek belirsizliğe büründüğü Kolombiya’da son iki yılda yüzlerce insan hakları savunucusunun katledilmesi endişeyle karşılanıyor.

Kolombiya Devrimci Silahlı Birlikleri (FARC) ile dönemin Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’un Kasım 2016’da imzaladığı barış anlaşmasında, FARC gerillalarının silahlı mücadeleye son vermesiyle belirli bir ilerleme sağlanmıştı. Ancak Mayıs ayında seçilen sağcı yeni devlet başkanı Ivan Duque’nin Ağustos’ta görevi devralması ve birçok eski FARC komutanının da süreçten çekilmesiyle barış anlaşmasının nasıl hayata geçirileceği bilinmiyor.

FARC’tan sonra ülkedeki en güçlü sol gerilla hareketi olan Ulusal Kurtuluşu Ordusu (ELN) ile barış müzakerelerinin sonlandırılması ardından ülkedeki belirsizlik sürüyor. Hükümet yanlısı paramiliter gruplar ile uyuşturucu çetelerinin faaliyetleri de olduğu gibi devam ediyor.

YÜZLERCE İNSAN HAKLARI SAVUNUCUSU KATLEDİLDİ

Kolombiya’da kalıcı bir barışın zor olduğunu gösteren bir diğer gerçek ise, 2016 yılından bu yana yüzlerce insan hakları savunucusunun katledilmiş olması.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından geçtiğimiz hafta yapılan bir açıklamaya göre, barış anlaşmasının imzalanmasından bu yana 250’yi aşkın insan hakları savunucu katledildi.

BM, ülkedeki barışın sağlanabilmesi için sağcı Ivan Duque hükümetinin acil önlemler alması çağrısı yapmıştı.

Ivan Duque tarafından da kabul edilen katliamların boyutunun oldukça fazla olduğu biliniyor. Duque, 1 Ocak 2016 ile 30 Haziran 2018 tarihleri arasında 311 insan hakları savunucusu ve sosyal adalet isteyen sivil toplum temsilcisinin katledildiğini itiraf etmişti.

Kolombiya’da FARC ile hükümet güçleri arasında 1964’te başlayan iç savaşta en az 260 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Milyonlarca kişinin yerlerinden olduğu iç savaşta on binlerce kişi de kaybedildi.

2016’daki barış anlaşmasından sonra 2017 yılında silahlı mücadeleye son veren FARC, aynı kısaltma ama farklı bir isimle siyasete girme kararı almıştı. FARC’ın devletle müzakerelerde de bulunan bazı isimlerinin olduğu kimi komutanlarının ise devletin barış sürecinde adım atmamasından dolayı ‘kayıplara karıştığı’ ve kimilerinin yeniden silahlı mücadeleye dönebileceği bilgileri dolaşıyordu.