Kolombiya ve Venezuela üç yıl sonra karşılıklı büyükelçi atadı

Kolombiya ile Venezuela diplomatik ilişkilerin kesilmesinden üç yıl sonra karşılıklı olarak büyükelçi atayarak, ilişkileri normalleştirme yoluna girdi.

Kolombiya tarihinin ilk Cumhurbaşkanı Gustavo Petro ile birlikte, Caracas ile Bogota arasındaki ilişkiler yeniden normalleşme rayına girdi.

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, eski Dışişleri Bakanı Felix Plasencia’nın Kolombiya hükümetinden akreditasyon istediğini ve yakında Bogota’da olacağını duyurdu.

Kolombiya Cumhurbaşkanı eski gerilla Gustavo Petro da “İki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirmekten sorumlu olacak büyükelçiyi atayan Venezuela hükümetine yanıt olarak, Armando Benedetti'yi Kolombiya'nın Venezuela büyükelçisi olarak atamaya karar verdim” dedi. Benedetti, eski bir senatör.

Kolombiya’nın eski aşırı sağcı Cumhurbaşkanı Ivan Duque’nin Maduro’nun seçildiği seçimleri tanımaması ardından ocak 2019’da Caracas yönetimi Bogota ile diplomatik ilişkilerini kesmişti. Maduro ayrıca birçok kez Duque’nin kendisini devirmek için planlar geliştirdiği suçlamasında bulunmuştu.

Normalleşme süreci karşılıklı büyükelçi atanmasının dışında iki ülke arasındaki 2 bin kilometrelik sınırın tamamen açılmasını öngörüyor.  Venezuela ile Kolombiya arasındaki sınır 2015’ten itibaren araçlara tamamen kapatıldı. Geçen yılın sonundan bu yana yayaların geçişine izin verilmeye başlandı.

Her iki ülke ayrıca askeri ilişkilerini de yeniden kurmayı planlıyor.