Kongo’da katliam: İki günde 890 kişi öldürüldü

Birleşmiş Milletler, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin (DKC) batısındaki bir çok köyde Aralık ortasında iki gün içerisinde 900’e yakın kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği yaptığı yazılı açıklamada, 16-18 Aralık tarihleri arasında Mai-Ndombe eyaletindeki Yumbi bölgesinin dört köyünde toplumlar arası şiddet olaylarında en az 890 kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

BM komiserliği, “güvenilir kaynaklara” dayanarak bu bilançonun Banunu ve Batandé toplulukları arsındaki çatışmaların sonucu olduğunu kaydetti.

AFP’ye konuşan DKC hükümeti sözcüsü Lambert Mende, ölü sayısını doğrulayamayacağını belirterek, “Hükümete sunulan son tahminlere göre 100 dolayında ölü var” dedi.

Kongo Adalete Erişim Derneği ise, alandaki ilk verilere dayanarak 500 kişinin öldüğünü belirtti.

İki toplum arasındaki şiddet olayları 16 Aralık’ta başlamıştı. Banunu ve Batendé toplumları arasındaki rekabetten doğduğu iddia edilen çatışmalarda onlarca kişi de yaralandı. BM İnsan Hakları Komiserliği, en az 82 kişinin yaralandığını ancak gerçek rakamın daha yüksek olduğunu belirtti.

Ayrıca 465 ev ve binanın ateşe verildiği ya da yağmalandığı bilgisi verildi. Bunlar arasında iki ilkokul, bir sağlık merkezi, bir pazaryeri ve Ulusal Bağımsız Seçim Komisyonu bürosu da var.

BM’ye göre ayrıca etkilenen köylerin nüfusunun yarısından fazlası yer değiştirmek zorunda kaldı. 16 bin dolayında kişi komşu Kongo Cumhuriyeti’ne (Congo-Brazzaville) sığındı.

BM bu şiddette ilişkin derinlikli ve hızlı bir soruşturma başlatılarak sorumlularının adalet önüne çıkarılmasını istedi.