Kriptolanmış bilgilerin paylaşımı siber güvenliği zayıflatır!

Birçok ülkenin istihbarat servislerinin şirketlerden bireysel verilerin tümüyle paylaşılması yönündeki ortak açıklamasına karşı önde gelen uluslararası sivil toplum kuruluşları ve şirketler karşı çıkıyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Britanya, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın gizli servislerinin oluşturduğu ‘Five Eyes (Beş Göz)’ ortak açıklamasında, endüstriyel şirketlerden işbirliğini arttırmaları istenmişti. Açıklamada, şirketlerin mahkeme kararıyla dahi ulaşılması mümkün olmayan kriptolanmış bireysel verilerin paylaşılması talep edilmişti.

SADECE İSTİHBARATLARIN DEĞİL SUÇ ÖRGÜTLERİNİN DE ELİNE GEÇEBİLİR!

5 ülkenin bireysel veri, yazışma ve bilgileri sınırsız bir biçimde kullanabilme talebine farklı kuruluşlardan tepki geldi. Center for Democracy & Technology adlı kuruluş adına açıklama yapan Greg Nojeim, kriptolanmış bireysel bilgilerin devletlerle paylaşılmasının korsanlar, suç örgütleri ve ‘kötü niyetli’ başkalarının da kullanabilmesi riskini beraberinde getireceği uyarısında bulundu.

SİBER GÜVENLİĞİ ARTTIRMAK YERİNE ZAYIFLATACAK

Nojeim, dünyada birçok hükümetin siber güvenliği sağlama alma kararlılığını savunduğu bir dönemde bunu yapmanın siber güvenliği zayıflatacağının altını çizdi.

Uluslararası Af Örgütü (AI) tarafından Twitter hesabından yapılan açıklamada da “Bu, bizi daha güvende kılmaz; tersine herkesin güvenliğini zayıflatır” uyarısı yapıldı.

Electronic Privacy Information Center’den yapılan açıklamada ise, Five Eyes ülkelerinin talebinin ‘kısa vadeli ve kontr prodüktif’ olacağının altı çizildi.

Five Eyes ülkelerinin kriptolanmış bilgilere ulaşma talebi, ABD ile Apple şirketi arasında süren bir bilgi paylaşımı anlaşmazlığının ardından geldi. 2015 yılında San Bernardino’da 14 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıya ilişkin soruşturmayı yürüten Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Apple’ın ürettiği bir mobil telefona ait kriptolanmış içeriğe erişim talebinde bulunmuştu. Şirketin reddetmesi nedeniyle konu FBI tarafından yargıya götürülmüştü.