Küba’nın yeni devlet başkanı bugün açıklanıyor

Devrimin yapıldığı 1959 yılından bu yana Fidel Castro ve kardeşi Raul tarafından yönetilen Küba, ilk kez devrimde yer almayan yeni devlet başkanını seçmeye hazırlanıyor.

2016 yılında ölen Fidel Castro’nun 2006 yılında hastalanması nedeniyle devlet başkanlığını vekaleten ve sonrasında aslen yürüten kardeşi Raul Castro’dan sonra ülkenin üçüncü devlet başkanı seçilecek.

Dün toplanan Küba Ulusal Meclisi’nin Castro’nun yerine Devlet Başkanı Birinci Yardımcısı Miguel Diaz-Canel’i seçmesi bekleniyor. Meclis’in tek aday olarak gösterdiği 57 yaşındaki Miguel Diaz-Canel’in seçilmesine kesin gözüyle bakılırken, kesin kararın ancak bugün yerel saatle 09.00’da, yani Avrupa saatiyle saat 16.00’da açıklanacağı bildiriliyor.

2021 YILINA KADAR CASTRO İLE BİRLİKTE DEVAM EDECEK

Raul Castro’nun resmi adı Devlet Konseyi olan 31 üyeli yönetimin başından ayrılmasına rağmen, 2021 yılına kadar ülkedeki tek parti olan Komünist Parti’nin başında kalması planlanıyor. Bu geçiş sürecinde Diaz-Canel’in oluşacak boşluğu doldurmak için Raul Castro’nun partinin genel sekreterliğinde olmasından faydalanacağı hesaplanıyor. Zira 1959 sosyalist devriminden sonra doğan Diaz-Canel’in Castro’lara oranla ciddi bir ağırlığı bulunmuyor.

Ancak 2013 yılında Raul Castro’nun birinci yardımcısı olan Miguel Diaz-Canel’in birçok vesileyle hükümeti özellikle yurtdışında temsil etmesi ve medyada sıkça görülüyor olması avantaj olarak kabul ediliyor.

Diaz-Canel’in seçilmesi halinde önünde ülkenin ekonomik modelini güncelleme gibi ağır bir yük bulunuyor. Ancak devrimi bizzat yöneten Fidel ve Raul Castro kardeşlerin ülke yönetimindeki pozisyonları ne yönetim içerisinde ne de ciddi anlamda halk içinde tartışılmaya açılmamışken, Diaz-Canel’in böyle bir şansı yok.

MİGUEL DİAZ-CANEL KİMDİR?

20 Nisan 1960 doğumlu olan Miguel Diaz-Canel, elektrik mühendisliği eğitimi görürken, 20’li yaşlarda Genç Komünist Birliği’ne üye oldu. Bu birliğin genel sekreter yardımcılığı ve Küba Komünist Partisi’nin Villa Clara bölge sekreterliğini de yapan Diaz-Canel, 1991 yılında partinin ulusal düzeyde merkez komitesine girdi.

2012’de Bakanlar Konseyi’nde eğitimden sorumlu başkan yardımcılığına gelen Diaz-Canel, 2013’te ise Raul Castro’nun yardımcılığına getirilmişti.