Kuzey Kore: ABD için müzakere siyasi bir araç, ihtiyacımız yok

Kuzey Kore, Washington açısından müzakereleri başlatmanın “siyasi bir araçtan” başka bir şey olmadığını belirterek, buna ihtiyaç duymadıklarını ifade etti.

Kuzey Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Choe Son Hui, Washington ile Pyongyang arasındaki diyalogun bir yere varmayacağını ve Kuzey Kore’nin politikasında bir değişim olmadığını belirtti.

Kuzey Kore haber ajansı KCNA’da yazılı açıklaması yayınlanan Choe, “ABD ile yan yana gelme ihtiyacı hissetmiyoruz, zira onlar için Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ile diyalog kendi ülkelerindeki krize karşı siyasi amaçlı bir araçtan başka bir şey değildir” dedi.

Bu açıklama ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Stephen Biegun’un önümüzdeki hafta Güney Kore’ye yapacağız ziyaret öncesine denk geldi. Biegun, Kuzey Kore ile tıkanmış müzakereleri konuşmayı hedefliyor.

Salı günü bir açıklama yapan Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’u, ABD’de Kasım ayında yapılacak seçimler öncesi yeniden bir araya gelmeye çağırdı.

İki yıl önce Trump ile Jong Un arasında Singapur’da gerçekleşen tarihi zirvede Moon Jae-in önemli rol oynamıştı.

Her iki lider 2019’da yeniden bir araya gelmiş ancak nükleersizleşme, Kore yarımadasında barış ve BM’nin Güney Kore’ye yaptırımlarının hafiflemesi konusunda bir anlaşmaya varılamamıştı.