Kuzey Kore ile ABD arasında yeniden müzakere adımı

Haziran ayındaki zirve ardından ilişkilerin yeniden gerginleştiği ABD ile Kuzey Kore arasında yeni bir zirve yapılacağı duyuruldu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’a yeni bir zirve önerisinde bulunduğu duyuruldu.

Kim Jong-un’un bu talebi bir mektupla ilettiğini kaydeden Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, bu talebe olumlu yaklaştıklarını söyledi. Sanders, yeni bir zirve düzenlenmesi için koordine çalışmalarına başladıklarını da ekledi.

Kuzey Kore’nin nükleerden ve kıtalararası füzelerden arınma politikasında ilerleme kaydedildiğini dile getiren Sanders, geçtiğimiz Pazar günü yapılan bir askeri törende uzun menzilli füzelere yer verilmemesini selamladı.

Donald Trump’ın Kuzey Kore’nin son yıllardaki füze ve nükleer denemelerine karşı sert tutumu, Kim Jong-un ile kimi restleşmelerini beraberinde getirmişti. Bu yılın başında sürpriz bir şekilde diyalog ortamı oluşmuş ve iki lider 12 Haziran’da Singapur’da bir araya gelmişti.

Ancak ABD yönetimi, nükleerden arınma konusunda yetersiz çaba sarfetmekle suçladığı Pyongyang yönetimini eleştirmiş ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Ağustos sonu için öngörülen ziyareti iptal edilmişti.