Laos’ta baraj çöktü : 131 kişi kayıp

Laos’ta hidroelektrik barajının çökmesi sonucu, kurtarma çalışmaları devam ederken 26 kişinin cenazesine ulaşıldı, ancak halen 131 kişi kayıp.

Güney Doğu Asya’nın küçük ülkesi Laos’ta, Pazartesi günü baraj çöktü. Barajın çökmesiyle 5 milyar metreküp su boşaldı.

Başbakan Thongloun Sisoulith tarafından yapılan açıklamaya göre, kurtarma ekipleri halen kayıp 131 kişiyi arıyor. Şimdiye kadar sadece 26 kişinin cenazesi bulundu, 17 kişi de yaralı olarak hastanelere kaldırıldı.

Kurtarma çalışmaları zorlukla yürütülüyor. Yaklaşık 750 kişi, onlarca kilometre mesafedeki komşu bir vilayette depoda yer bulurken, Tayland konsolosluğuna göre yaklaşık 6 bin kişi halen evsiz durumda.

Felaket Vietnam’a sınır olan Attapeu eyaletinde meydana geldi. Çok sayıda ev barajın çökmesi nedeniyle sulara kapılarak yıkıldı. Barajın aşırı yağışlar ardından suyun aniden yükselmesi sonucu çöktüğü bildirildi.

Mevcut durumda onlarca baraj inşaat halinde olduğu Laos, hidroelektrik barajlardan elde ettiği enerjinin çoğunu, başta Tayland olmak üzere komşu ülkelere ihraç ediyor.

Yıllardan beri, çevre örgütleri Laos yönetiminin hidroelektrik projelerine karşı endişelerini dile getiriyor. Özellikle Mekong üzerindeki barajların, fauna ve flora üzerindeki etkileri, yerel nüfus ve yerel ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri endişelerin kaynağında yer alıyor.

Bir milyar doları aşkın maliyeti olan Attapeu eyaleti barajı, 2013 yılından beri inşaat halinde.