Lavrentyev’e göre Moskova ile Ankara arasında uzlaşı yok

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Türk devletinin Suriye’ye girmesine hiçbir zaman destek vermediklerini savunurken, Suriye rejimi ile Türkiye arasında çatışmaya izin vermeyeceklerini söyledi.

Kremlin'in Suriye Özel Temsilcisi Lavrentyev, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Lavrentyev, Türk ve Suriye ordularının sahada çatışma içerisine girmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Yetkili, "Bunun kimsenin menfaatine olmadığı gibi kabul edilemez bir şey de olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla böyle bir şeyin gerçekleşmesine elbette izin vermeyeceğiz" dedi.

Ankara ile Şam'ın savunma bakanlıkları, dışişleri bakanlıkları ve istihbarat servisleri üstünden gerçek zamanlı ve sürekli olarak görüşmeler yaptıklarını söyleyen Lavrentyev, Moskova ile Ankara arasında da söz konusu operasyona ilişkin herhangi bir uzlaşı sağlanmadığını savundu.

Lavrentyev, "Biz Türkiye'ye her zaman itidalli davranma çağrısı yaptık. Suriye topraklarında herhangi bir askeri operasyon düzenlenmesinin ise her daim kabul edilemez olduğunu düşündük” iddiasında bulundu.

Rus yetkili, "Türkiye-Suriye sınırında güvenlik, sınır boyunca hükümet güçlerinin yerleştirilmesi ile sağlanmalıdır. Bu yüzden silahlı muhalifler şöyle dursun, Türk askerlerin dahi (Suriye'ye) hiçbir zaman girmesine destek vermedik” diye ekledi.

Temsilci, Suriye hükümeti ile Kuzey ve Doğu Suriye Federasyonu yetkilileri arasında gerçekleşen diyaloga da dikkat çekerek "Böyle bir diyaloğun sağlanması için çağrı yapmakla sınır kalmadık, doğal olarak bunun olabilmesi için birtakım arabuluculuk çabaları da ortaya koyduk" dedi.