Lavrov: Efrîn’in kontrolü Suriye’ye verilmeli

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türk işgalindeki Efrîn’in kontrolünün Suriye’ye verilmesini istedi.

Dışişleri Bakanı Lavrov, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk güçlerinin Efrin'de kalacağını hiçbir zaman söylemediğini savundu.

Lavrov, “operasyon” olarak tanımladığı işgalin sona ermesinden sonra Türkiye’nin Efrîn’in kontrolünü Suriye hükümetine vermesi gerektiğini belirtti.

Moskova’da basın toplantısı düzenleyen Lavrov bir soru üzerine "Erdoğan, Türkiye'nin Efrin'i işgal etmek istediğini hiçbir zaman söylemedi. Nitekim biz de Efrin'deki durumu normalleştirmede en kolay yöntemin, Türkler buradaki hedeflerine ulaştıklarını söylediklerinde, bu bölgenin kontrolünün Suriye hükümetine geri verilmesi olacağına inanıyoruz" dedi.

Lavrov, Efrîn konusunda bundan başka görüşü de savunmadıklarını ileri sürdü.

İŞGAL MOSKOVA’NIN YEŞİL IŞIĞI İLE BAŞLAMIŞTI

Türk işgali, 20 Ocak’ta Rusya’nın hava sahasını açması ardından başlatılmıştı. 18 Mart’ta ise katliam altındaki sivillerin kenti terk etmesi üzerine Türk işgal güçleri, çetelerle birlikte kent merkezine girmişti. İşgal saldırılarının başından bu yana işgalciler sivilleri ve sivil alt yapıları sistematik bir şekilde hedef aldı. Yüzlerce sivil hayatını kaybetti, bini aşkını yaralandı, yüzbinlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Ayrıca hastane, okul, elektrik şebekesi gibi çok sayıda sivil alt yapı bombalandı, tarihi ve dini mekanlar tahrip edildi, kent merkezine halka ait evler ve iş yerleri yağmalandı. İşkence, infaz, alıkoyma ve insan ticareti gibi insanlık dışı suçların da yoğun bir şekilde yaşandığı bildiriliyor.

ÜÇLÜ ZİRVEDE NELER OLDU?

Tüm bu suçlar karşısında Rusya herhangi bir tepkide bulunmadı aksine işgali meşrulaştıran açıklamalar yapmaktan geri durmadı. Rus hükümetinin son açıklaması, Ankara’da İran ve Türkiye ile geçen hafta yapılan üçlü zirveden sonrasına denk gelmesi dikkat çekti.

6 Nisan günü Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi de, Rusya, İran ve Türkiye’den oluşan üçlü mekanizmanın Türkiye’ye askeri birliklerini çekmesi için baskı yapmasını umduklarını söyledi. Sputnik ajansına verdiği demeçte Türk devletinin Efrîn’den askerlerini çekmesini isteyen Caferi, "Türkiye, birliklerini Efrin'den çekmeli. Bu konuda Türk hükümetine baskı yapılacağını umuyorum. Ankara'nın Efrin'deki eylemleri, BM Güvenlik Konseyi kararlarını ve Bağlantısızlar Hareketi ilkelerini ihlal ediyor" demişti.