Libya açıklarında 92 göçmen kurtarıldı

Sivil toplum örgütü SOS Méditaranée, Libya açıklarında lastik bir botta 92 göçmenin kurtarıldığını açıkladı. Bir hafta önce de 39 göçmen kurtarılmıştı.

Ocean Viking isimli ilk yardım gemisinin mürettebatı, Libya’daki savaştan kaçmaya çalışan ve üçte birini çocukların oluşturduğu bir lastik bottaki göçmenlerin yardımına gitti.

Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece yapılan kurtarma operasyonunda 92 kişinin kurtarıldığı bildirildi.

Lastik botun hava kaçırdığına dikkat çeken SOS Méditeranée, eğer hızlı bir şekilde bulunmasalardı felaket yaşanmış olacağını kaydetti.

Kurtarılanlar arasında beş kadın ve 38 çocuğun olduğu belirtilirken, çocukların çoğunun refakatçisinin olmadığı ifade edildi. Bunların hipotermi geçirdiği ve bazılarına bot mazotunun içeriye dökülmesi nedeniyle mazot bulaştığını belirten sivil toplum örgütü, deniz suyu ve mazotun karışımının yanmalara yol açtığının bilindiğine işaret etti.

Kurtarma operasyonlarını yürütenler göçmenleri kısa sürede ulaştırabilecekleri güvenli bir liman bulmayı umut ettiklerini bildirdi. Mevcut durumda Libya sahil güvenlik birimleri, kurtarma operasyonları yürütecek kapasiteyi göstermiyor.

17 Ocak gecesi de Ocean Viking, zor durumdaki bir teknede 39 kişiyi kurtarmıştı. Bu göçmenler dört gün sonra da İtalya’nın Pozzello limanına bırakılmışlardı.

BEŞ YILDA 19 BİNİ AŞKIN GÖÇMEN ÖLDÜ

Uluslararası Göç Örgütü’ne göre 2019 yılında Akdeniz’de bin 283 göçmen ve mülteci hayatını kaybetti. Kuzey Afrika ve İtalya arasındaki bu yol, göçmenler açısından dünyanın en büyük mezarlığına dönüşmüş durumda. Son beş yıl içerisinde en az 19 bin 164 göçmen bu yolda can verdi.