Libya’da seçim süreci nihayet baharda başlıyor

Muammer Kaddafi’nin kanlı bir şekilde iktidardan düşürüldüğü 2011 yılından bu yana kaosun hakim olduğu Libya’da seçim sürecinin önümüzdeki baharda başlatılacağı duyuruldu.

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Temsilcisi Hassan Salame, Libya’da 2019’un ilk haftalarında bir ulusal konferans düzenleneceğini açıkladı. 

Bu konferansın ardından baharda seçim sürecinin başlayacağını kaydeden Salame, yeni seçimlerin ülkede bitmek bilmeyen ‘kaotik geçiş sürecine’ son vereceğini savundu.

2011 yılından bu yana iç savaşın sürdüğü Libya’da çatışmaların tarafları geçtiğimiz Mayıs ayında Fransa’nın başkenti Paris’te bir araya gelmişler ve Aralık ayında seçimlerin düzenlenmesinde uzlaşmışlardı.

Ancak Eylül ayında ABD ve Rusya başta olmak üzere birçok Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyesi ülkenin bu takvimi reddetmesi nedeniyle bu plan suya düşmüştü.

Libya’daki iç savaşın kesin olarak sonlandırılması için 12-13 Kasım’da ise İtalya’nın Sicilya adasının başşehri Palermo’da bir uluslararası konferans düzenlenecek.