Libya’dan 15 bini aşkın göçmen geri gönderildi

Avrupa Birliği’nin (AB) iç savaşın halen devam ettiği Libya ile göçmen pazarlıklarının sonucu on binlerce kişinin Afrika ve Asya ülkelerine geri gönderildiği bildirildi.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre, on binlerce göçmen 52 farklı ülkeye geri gönderildi. 

2018’in ilk 10 ayında ülkelerine geri dönen göçmenlerin sayısı 15 bini aşarken, AB’nin Afrika ülkeleri için sağladığı fonlar da ‘gönüllü dönüşler’ için kullanıldı.

IOM, geçtiğimiz yıl 20 bin olan ülkelerine gönüllü olarak dönen göçmenlerin sayısının bu yıl sonuna kadar 30 bine çıkarılmasını hedefliyor.

5 kilometrelik kara sınırı bulunan Libya’da Muammer Kaddafi’nin devrildiği 2011 yılından sonra her yıl Afrika ve Asya ülkelerinden gelen yüz binlerce göçmen bu ülkeyi Avrupa’ya geçiş noktası olarak kullanıyor. Daha çok İtalya’ya geçişlerde tercih edilen Libya’da insan kaçakçılarının ve tacirlerinin faaliyetleri geçtiğimiz yıl yayınlanan bir belgeselle ortaya çıkmıştı. Binlerce kişinin Libya’daki insan pazarlarında satıldığı açığa çıkarılmıştı.