Libya krizi: Afrika Birliği’nden Türkiye uyarısı

Afrika Birliği Başkanı Musa Faki Mahamat, Türkiye’nin Libya müzakeresinin, Libya halkının çıkarıyla hiçbir ilgisi olmayan çatışma riskini arttıracağı uyarısında bulundu.

Yazılı bir açıklama yapan Afrika Birliği Başkanı Mahamat, “Libya’daki durumun kötüleşmesi ve Libya halkının süren acıları nedeniyle derinden endişeli” olduklarını belirtti.

Açıklamada, “İçişlerine yönelik farklı siyasi ve askeri müdahale tehditleri, Libya halkının temel çıkarları, özgürlük, barış, demokrasi ve kalkınma özlemleri ile hiçbir ilgisi olmayan motivasyonlarla çatışma riskini arttırıyor” denildi.

Uluslararası toplumdan Libya krizine barışçıl bir çözüm arayışında Afrika’ya katılmasını isteyen Mahamat, aksi halde tüm kıtayı etkileyen “tehlikeli sonuçlar” doğurabileceği uyarısını yaptı.

Afrika Birliği 2002 yılında Güney Afrika’nın Durban kentinde kuruldu. Henüz devlet olarak tanınmayan Somaliland dışında tüm Afrika ülkeleri bu birliğe üye. Diğer bir ifadeyle, birliğin 55 üyesi var.

AKP’nin denetimindeki Türk parlamentosu, Perşembe günü Libya’ya asker göndermeye yeşil ışık yaktı. Türk devleti Kasım ayı sonunda da Trablus merkezli İslamcı hükümetle biri askeri işbirliğini arttırmaya, diğeri deniz sınırlarını belirlemeye yönelik iki anlaşma imzalamıştı.

Çok sayıda komşu ülke ve uluslararası güç bu anlaşmalara tepki gösteriyor. Deniz anlaşması özellikle Yunanistan, Kıbrıs, Mısır ve İsrail’in tepkisine yol açarken, olası Türk müdahalesi konusunda BM Genel Sekreteri de uyarıda bulunarak, silah ambargosuna uyulmasını istedi. Libya’nın doğusunu denetiminde bulundan mareşal Halife Haftar ise Türk işgalciliğine karşı “seferberlik” ve “cihat” çağrısı yaptı.