Lindner: Türk toplumu özgürlükçü değerlere önem vermiyor

FDP Genel Başkanı Christian Lindner, Almanya'da yaşayan Türk toplumunun "özgürlükçü değerlere önem vermediği" tepkisinde bulundu.

Alman medya kuruluşu DW’nin haberine göre Alman Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Başkanı Christian Lindner, günlük hayatta karşılaşılan ırkçılığın konu edildiği sosyal medyadaki "Me Two” tartışmasıyla ilgili konuştu.

Funke Medya Grubu'na mülakat veren Lindner, Türkiye’den gelenlere yönelik yaklaşımlar ve Türk toplumunun yaklaşımları konusunda iki farklı boyut üzerinden değerlendirmede bulundu.

Lindner, "Özellikle Türkiye'den gelenler olmak üzere ülkemizdeki yabancı kökenliler uzun zamandır ayrımcılığa maruz bırakılıyor. Eğitim düzeyi yüksek olanlar iş piyasasında dezavantaja uğratılıyor” dedi.

Ancak bu tartışmanın öteki bir yüzü olduğuna da işaret eden Lindner, "Türk kökenli toplum içinde özgürlükçü değerlere yeterince önem verilmediğini ve uyum çabalarının ihmal edildiğini" sözlerine ekledi.

Lindner, Twitter'daki "Me Two” hashtag'li tartışma platformunda önem verilmesi gereken hususları ise şöyle sıraladı: "Önce göçmen alan bir toplum olarak her zaman iddia ettiğimizin aksine, açık, hoşgörülü ve liberal olmadığımızı kabul etmeliyiz. Ancak aynı zamanda Almanya'nın özgürlükçü değerlerini sahiplenerek, bizler en az Erdoğan kadar güçlüyüz, biz de değerlerimiz için mücadele ediyoruz, bizim değerlerimiz farklı, değerlerimizin altı oyanların ‘hani hoşgörülüydünüz' deme hakkı olamaz, diyebilmeliyiz."

Tagesspiegel gazetesine konuşan Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı Stephan Weil ise "Toplumumuzdaki Alman çoğunluk ırkçılık sorunumuzun olduğunu daha fazla görmezden gelip zararsızmış gibi gösteremez” ifadelerini kullandı.

Weil, siyasete güven ve güvenlik sağlama görevinin düştüğünü altını çizerken, "Mülteci krizinde devletin aşırı derecede zorlanması güvensizliğe yol açtı ve sağ popülist kundakçıların kışkırtıcılık yapıp toplumu bölmesini kolaylaştırdı” şeklinde konuştu.