Londra’da yeni referandum talebiyle yürüyüş

Birleşik Krallık’ın dört bir yanından İngilizler, Brexit’e iişkin yeni bir referandum talebiyle Londra’da bir araya geldi.

150’yi aşkın otobüsle başkent Londra’ya taşınan eylemciler, kent merkezinden Parlamento binasına doğru yürüyecekler.

Yürüyüş, People's Vote (Halkoylaması) hareketinin çağrısı ile yapılıyor. Benzer bir yürüyüş Haziran ayında yapılmış ve 100 bin kişiyi bir araya getirmişti.

Organizatörler bu kez daha büyük ve daha ses getiren bir yürüyüş olmasını umuyorlar.

Ancak eylemin, Başbakan Theresa May’i ikna etmesinin de zor olduğu belirtiliyor. May, yeni bir referandum fikrine karşı çıkıyor.

Başbakan Çarşamba günü yaptığı açıklamada “İkinci bir referandum olmayacak. İnsanlar oylarını kullandı” dedi. 23 Haziran 2016’daki referandumda seçmenlerin yüzde 52’si AB’den çıkış lehine oy kullanmıştı.

Brexit için son tarih 29 Mart 2019. Londra ile Brüksel arasındaki müzakereler ise henüz sonuç vermedi. Özellikle İrlanda’nın sınır sorunu üzerine tıkanma var. AB, İrlanda’nın gümrük birliği ve tek pazara dahil olmasını öneriyor. Bununla birlikte Birleşik Krallık’ın AB’den nasıl çıkacağına ilişkin belirsizlik de sürüyor.

Yeni bir referandum fikri de son aylarda daha da yaygın hale geldi. Aralarında eski Başbakan Tony Blair’in de olduğu her kesimden çok sayıda şahsiyet, bu talebe destek veriyor.