Lula’nın serbest bırakılması davası görülüyor

Brezilya’da siyasi komployla hapse atıldığı kanıtlarıyla ortaya çıkan eski Devlet Başkanı Lula’nın serbest bırakılması için iki başvuru görüşülüyor.

Brezilya Yüksek Mahkemesi, eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın serbest bırakılmasına yönelik iki başvuruyu görüşüyor.

Başvuruların Lula’nın mahkumiyetine karşı geçtiğimiz Aralık ayında yapılan itirazın karara bağlanacağı tarihe kadar serbest bırakılması veya ev hapsine alınmasına ilişkin olduğu bildiriliyor.

2003-2010 yılları arasında devlet başkanlığı yapan İşçi Partisi (PT) üyesi Lula, geçtiğimiz yıl yapılan seçimlerde favori idi. Ancak seçimlerden önce Lula’nın yolsuzluk suçundan 8 yıl 10 ay mahkumiyetine hükmedilmişti. Bu sayede seçimleri aşırı sağcı Jair Bolsonaro kazanmıştı.

Ancak The Intercept Brasil tarafından bu ay başında Lula’yı yargılayan yargıç Sergio Moro ile soruşturmayı yürüten savcılık yetkilileri arasında iletişim olduğu ortaya çıkmıştı. Moro daha sonra devlet başkanı seçilen aşırı sağcı Jais Bolsonaro’nun hükümetinde yer almıştı.