Macron’dan Putin’e: Kürtlere dokunma!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşme yaparak Kürtlere dokunulmamasını istedi.

Le Parisien gazetesine göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararından iki hafta sonra Emamnuel Macon Çarşamba günü Vladimir Putin ile bir görüşme yaptı.

Elysée Sarayı’na dayandırılan haberde Macron’un Kürtlerin korunması gerektiğine vurgu yaptı.

Elysée Sarayı’nın açıklamasına göre Fransa Cumhurbaşkanı “teröristlerin oyununa gelebilecek tüm yeni istikrarsızlaştırma durumundan kaçınmak gerektiğini” belirtti.

Açıklamada, “Başta Kürtler olmak üzere koalisyonun ittifak güçlerinin, İslamcı terörizme karşı mücadele taahhütleri hesaba katılarak, korunmasının gerekliliğinde ısrar etti” denildi.

ABD Başkanı Trump’ın çekilme kararı ardından Fransa Cumhurbaşkanlığı, Kuzey Suriye Federasyonu’ndan üç yetkiliyi Elysée Sarayı’na davet etmiş ve görüşme yapmıştı. Rojava ve Kuzey Suriye heyeti, Fransa’da diplomatik destek istemişti.

Türk Dışişleri Bakanı da Noel günü Fransa’nın, Suriye’de askeri varlığını sürdürmesi ve YPG’yi desteklemesinin “faydalı” olmayacağı tehdidinde bulunmuştu. Fransız yetkililer Türk devletinin bu tehdidine kamuoyu önünde herhangi bir yanıt vermedi.