Macron’un otoriter sapması, öfkeyi arttırıyor

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Sarı Yelek eylemlerini önlemek için birçok noktada eylem yasağı koydu ve orduyu harekete geçirdi.

Sarı Yelekliler, ulusal çaptaki 19’uncu eylemleri için bu Cumartesi günü yeniden sokaklara çıkıyor.

Emmanuel Macron, Sarı Yeleklileri durdurmak için giderek otoriter bir eğilim sergiliyor. Ordunun hassas noktaları korumak adına harekete geçirilmesi, 1947 ve 1948’teki büyük grevlerden bu yana ilk kez yaşanıyor.

Hükümet, bu şekilde sosyal hareketi daha da kriminalize etmek ve özgürlükleri ayaklar altına almaya çalışırken, alına tedbirlere tepkiler giderek büyüyor.

Fransız internet gazetesi Mediapart, Macron için “sınırsız ve hafızasız” diyerek, “otoriter sersemliğe” tepki gösterdi.

Macron, eylemcilere karşı polisin yükünü hafifletmek ve hassas noktalara konumlandırmak iddiasıyla 7 bin ila 10 bin askeri harekete geçirdi.

Mediapart’a konuşan bir general, bazı albaylar ve bir subay, hükümetin bu adımı ile hukuk devleti açısından yaşanan tehlikeler konusunda endişelerini dile getirdi. Eski albay Michel Goya, “Eğer eylemciler askerlerin koruduğu binalara yönelirse ne olacak? Ya ordu aşağılanarak çıkacak, ya da devletin sorumlu olduğu bir katliam olacak” dedi.

Halk ile ordunun karşı karşıya getirilmesi girişimi hem medya, hem insan hakları kurumları hem de aydınlar tarafından sert eleştirildi.

Hükümet, geçen hafta yakma olaylarının yaşandığı Paris’teki Champs-Elysées caddesini de eylemlere kapattı.

Onlarca akademisyen yayınladıkları ortak bir açıklama ile iktidarın otoriter sapmaları karşısında Sarı Yelekliler ile “suç ortağı” olduklarını ilan etti.

Akademisyenler kolektifi, eylemcilere karşı savaş silahlarının kullanılmasına son verilmesini isterken, Sarı Yeleklilerin eylemleri ile dayanışma içinde olduklarını vurguladı.