Macron yeni Başbakan’ı atadı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, hükümetin istifası ardından yeni Başbakan olarak Sarkozy’ye yakın biri olarak bilinen Jean Castex’i atadı.

Edouard Philippe hükümetinin gün içinde istifası ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yeni Başbakan’ı atadı.

Nisan ayında evde kalma tedbirlerinin gevşetilmesi sürecini yönetmekle görevlendirilen Prades Belediyesi’nin Cumhuriyetçi (Les Républicains) Başkanı Jean Castex, yeni başbakan olarak atandı.

Sosyal ve ılımlı bir sağcı olarak değerlendirilen Castex, önce Sağlık Bakanlığı, sonra da Çalışma Bakanlığı bünyesine görev aldıktan sonra Şubat 2011’de eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin yardımcılarından biri olmuştu.

Yeni hükümet bileşenlerinin de gelecek Çarşamba gününe kadar belirlenmesi bekleniyor.

Le Figaro gazetesi yeni Başbakan’ı “Sarkozy yanlısı” olarak tanıttı. Castex, sağlık alanına hakim oluşuyla da biliniyor. Macron’un kalan iki yılında reform yapmak istediği son alanlardan birini hastane sektörü oluşturuyor.

İstifa eden Edouard Philippe de eski bir Cumhuriyetçiydi. Macron’un politikalarına tümüyle katılmayan Philippe, özellikle sağlık krizini yönetmede pozitif bir imaj kazandı. Macron yanlısı vekiller arasında da popülaritesi vardı. Kulislerde Macron ile Philippe arasında gerilimler olduğu belirtiliyordu.

Perşembe günü bölgesel bir gazeteye mülakat veren Macron, hükümette her an değişiklikler yapabileceği sinyalini vererek, yeni bir yolun gerekli olduğunu belirtmişti.

Macron, "Bağımsızlık, yeniden inşa, uzlaşı ve hayata geçirilecek yeni yöntem hedefleridir. Bunun arkasında da yeni bir ekip olacak" demişti. 

28 Haziran’daki belediye seçimlerinde Havre Belediyesi’ne yeniden seçilen Philippe ise, hafta sonu Belediye Meclisi’nin ilk toplantısından sonra bu görevine geri dönecek.