Madrid’den yeni Katalan hükümetine yeşil ışık

İspanya merkezi hükümeti, Katalonya özerk bölgesinde yeni kurulan hükümet bileşimine onay verdi.

Katalan özerk bölgesi başkanı Quim Torra’nın oluşturduğu yeni hükümet bileşiminde, cezaevindeki veya sürgündeki eski bakanlara artık yer almıyor. Yeni kabine bileşimi, Cuma günü Katalan bölgesi Resmi Gazetesi’nde yayılandı.

Madrid yönetimi 19 Mayıs’ta açıklanan ilk hükümet bileşimine, cezaevindeki veya Belçika’da sürgündeki dört bakana yer verdiği için onay vermeyi reddetmişti.

Yeni bileşim muhafazakar merkezi hükümetin onayını aldı. Resmi Gazete’de yayınlanan yeni liste ile birlikte Madrid yönetiminin Katalonya’ya uyguladığı vesayet de otomatik olarak ortadan kalkacak.

7,5 milyon nüfuslu Katalonya ekonomik açıdan İspanya’nın en güçlü bölgesi. Kastilyanca konuşan İspanya halkından farklı bir dilleri ve tarihi olan Katalanların 2014 yılındaki bir başka referandumu da yine İspanya yargısı tarafından yasaklanmıştı.

Madrid yönetimi Ekim ayındaki son referandumu engellemek için onbinlerce polis ve askeri devreye koymuştu. Katılımın yüzde 43 olduğu referandumda, seçmenlerin yüzde 90’ı bağımsızlığa “evet” demişti.

Madrid yönetimi, Katalonya’nın bağımsızlık ilanı ardından 27 Ekim’de yönetime el koymuştu. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, vesayetin kaldırılması için hükümet kurulmasını ön koşul olarak dayatmıştı.

Madrid'in dayatması ile 21 Aralık’ta yapılan parlamento seçimlerinde bağımsızlık yanlısı partiler yine yüzde 48 oy alarak çoğunluğu sağlarken, bağımsızlık referandumuna karşı çıkmayan sol Podemos hareketinin de oyları dahil edildiğinde İspanya yanlıları azınlıkta kalmıştı.