Madrid yönetimi yeni Katalan hükümetini de reddetti

İspanya’da muhafazakar hükümet, Katalonya’da yeni kurulan hükümet bileşimini onaylamayı reddederek, bölge üzerindeki vesayetini fiili olarak uzattı.

Pazartesi günü Katalonya’nın başkanı seçilen Quim Torra, Cumartesi günü yeni hükümeti kurdu. Hükümet kabinesine ikisi cezaevinde, ikisi de sürgünde olan dört kişi de alındı.

Katalonya’yı 27 Ekim’deki bağımsızlık ilanından bu yana vesayet altında tutan Mariano Rajoy hükümeti, hükümet bileşimine tepki göstererek, provokasyon olduğunu savundu.

İspanya’da yürürlükte olan yasalar gereğince, Katalonya’nın yeni hükümeti merkezi yönetimin onayından geçmeden vesayet kaldırılmıyor.

Başbakan Rajoy, bu Pazartesi yaptığı açıklamada Katalonya’yı yaşanabilir ve ciddi diyaloga hazır yeni bir hükümetin temsil etmesini umut etti.

Quim Torra, cezaevindeki bağımsızlık yanlısı Jordi Turull’u Dışişleri Bakanı yaparken, diğer tutuklu eski bakan Josep Rull bölgeler bakanlığı görevine getirmişti. Belçika’da sürgünde olan Lluís Puig i Gordi ve Toni Comín ise sırasıyla Kültür Bakanı ve Sağlık Bakanı olmuştu.

7,5 milyon nüfuslu Katalonya ekonomik açıdan İspanya’nın en güçlü bölgesi. Kastilyanca konuşan İspanya halkından farklı bir dilleri ve tarihi olan Katalanların 2014 yılındaki bir başka referandumu da yine İspanya yargısı tarafından yasaklanmıştı.

Son referanduma katılım on binlerce polis ve askerin devreye konulmasıyla engellenmiş ve yüzde 43 civarında kalmıştı. Ancak oy kullananların yüzde 90’ı bağımsızlığa ‘evet’ demişti.

Yasaklanan 2017 referandumu ardından 21 Aralık’ta yapılan parlamento seçimlerinde bağımsızlık yanlısı partiler yüzde 48 oy alırken, bağımsızlık referandumuna karşı çıkmayan sol Podemos hareketinin de oyları dahil edildiğinde İspanya yanlıları azınlıkta kalmıştı.