Maduro yeniden başkanlığa aday

Son yıllardaki ekonomik kriz nedeniyle sert protestolarla karşılaşan Nicolas Maduro seçim prosedürünü başlatırken, sosyalist adayın kazanacağına kesin gözüyle bakılıyor.

2013 yılında Hugo Chavez’den sonra Venezuela devlet başkanlığı görevine seçilen Nicolas Maduro, 22 Nisan’daki seçimlerde adaylığına dair başvuruyu sundu. Maduro, Ulusal Seçim Konseyi’ne yaptığı başvuruda, ülkesinin 2025 yılına dair ekonomik projelerini hayata geçirmek amacında olduğunu söyledi.

SEÇİLMESİNE KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR

Normal şartlarda yıl sonunda yapılması gereken seçimleri erkene alan Maduro’nun özellikle son yıllarda sağ muhalefet tarafından örgütlenen protesto gösterileri nedeniyle zorlu bir süreç geçirdiği biliniyor. Petrol fiyatlarının 2014 yılından bu yana düşmesi nedeniyle ülkede baş gösteren ekonomik kriz nedeniyle sağ muhalefet, iktidardaki Maduro’yu suçluyordu.

Geçtiğimiz yıl aylar süren protestolara karşılık Kurucu Meclis ilanıyla farklı bir hamle geliştiren Maduro, parlamentonun önemli yetkilerini bu meclise devretmişti.

Batılı gözlemciler ve anket kuruluşlarına göre Maduro’nun halk nezdindeki popülaritesi oldukça düşmüş durumda. Ancak sağ muhalefetin gösterilerine karşı halkın önemli bir kesiminin Maduro’yu desteklediği de biliniyor ve 22 Nisan’da kazanacağına kesin gözüyle bakılıyor. 

Son olarak sağ muhalefetin oluşturduğu Demokratik Birlik Masası (MUD) adlı ittifakın adayının seçimlere katılmayacağı duyurulmuştu. Muhalefet, seçimlerin ‘göstermelik’ olacağı iddiasını savunuyor.