Mali’de bir köyde katliam: En az 100 ölü

Mali’de Pazar günü bir köyde katliam gerçekleşti ve en az 100 kişi hayatını kaybetti.

Mali’da Pazar günü yeni bir katliam gerçekleşti. Bu kez, ülkenin merkezinde Sangha komününe 25 kilometre mesafede Dogon halkının yaşadığı Sobanu köyü hedef alındı. Savunma Bakanlığı’na göre 95 kişi hayatını kaybetti, 19 kişi kayıp.

Sangha belediye başkanı France 24 haber kanalına yaptığı açıklamada olay yerinde yanmış 94 cenazenin bulunduğunu bildirdi. Belediye başkanı, bilançonun artabileceği endişesini dile getirdi.

Sangha belediye başkanına göre saldırganlar köyü ateşe verdi, evlerinden çıkmaya çalışanları da öldürdü. Köyün büyük oranda yok olduğu kaydedildi.

Saldırıyı üstlenen olmadı. Yetkililer de saldırganların kimliklerine dair bilgi vermedi.

Mali’de güvenlik durumunun kötüleştiği 2015’den bu yana çok sayıda benzer saldırı gerçekleşti. 23 Mart 2019’da Pöller halkının yaşadığı Mopti bölgesindeki Ogosagu köyünde aralarında kadın ve çocukların olduğu en az 134 sivil katledilmiş, 55 kişi yaralanmıştı. Mart ayındaki saldırı, yılın başından beri Pöller halkına ait köylere yönelik dördüncü saldırı olmuştu.

İki yılı aşkın bir süredir yaşanan çatışmalarda, özellikle Pöller ve Dogon etnik grupları karşı karşıya geliyor. Çatışmanın kökeninde arazi anlaşmazlıkları var. Ancak saldırılar ve misillemeler, anlaşmazlıkları bir şiddet sarmalına soktu. Bölgede ayrıca silahlı gruplar etkin durumda.

Bundan dört yıl önce Mali’nin merkezindeki cihatçı olarak değerlendirilen Amadu Kufa öncülüğündeki bir grubun ortaya çıkmasından bu yana çatışmaların arttığı belirtiliyor. Sözkonusu grup, geleneksel olarak hayvan yetiştiriciliği yapan Pöller halkı arasında eleman kazanmaya çalışıyor.

Pöller halkı ile temel olarak tarımcılıkla uğraşan Bambara ve Dogon etnik grupları arasındaki çatışmalar da arttı. Bambara ve Dogon etnik grupları, kendi öz savunma güçlerini kurmuşlardı. Pöller halkı, avcı grupların gerçekleştirdiği ihlallerin terörizmle mücadele adı altında hoş görüldüğü, hatta cesaretlendirildiği tepkisinde bulunuyor. Hükümet ve ordu ise bu suçlamaları reddediyor.