Mandela’nın hücresinde bir gece açık artırıma çıkarıldı

Güney Afrika’da tutuklulara yardım programını finanse etmek için, ülkenin tarihi lideri Nelson Mandela’nın hücresinde bir gece açık artırıma çıkarıldı.

CEO Sleepout isimli hareket, Apartheid rejimine karşı mücadelenin ikonu olan Mandela’nın hücresinde bir geceyi açık artırıma çıkardı.

CEO Sleepout, “En fazla miktarı veren, Mandela’nın 17 yıl geçirdiği tarihi 7 numaralı hücrenin içerisine bir gece geçirme şerefine nail olacak” dedi.

Hücre, Cap kenti açıklarındaki Robben Islan adası üzerinde bulunuyor. Güney Afrika’nın ilk siyah Cumhurbaşkanı olan Mandela, 2.4 metreye 2.1 metre genişliğindeki bu soğuk beton hücrede kaldı. Burası, dünyanın en ünlü cezaevlerinden biri haline geldi. UNESCO’nun kültürel mirasına da giren cezaevi müzeye çevrilirken, her yıl 300 bin kişi ziyaret ediyor.

CEO Sleepout hareketi daha önce yoksullara yardım projelerini finanse etmek için sıradışı yerleri patronlara ve milyarderleri kiraya vermişti. 2016 yılında patronlar, yoksullar lehine Johannesburg’da bir köprü altında uyumuşlardı.

Hareket bu kez Nelson Mandela’nın 100’üncü doğum günü olan 18 Temmuz vesilesiyle hücresinde bir geceyi açık artırıma çıkarma fikrini geliştirdi. 18 Temmuz’u Mandela’nın hücresinde geçirmek isteyenler için açık artırma bedeli 250 bin dolar olarak belirlendi. CEO Sleepout, internet üzerindeki açık artırmada şimdiden 300 bin önerenlerin olduğunu açıkladı. Kalacak ilk kişinin ismi 16 Temmuz’da açıklanacak.

Hareket tarafından yapılan açıklamada hücreden elde edilecek gelirlerin cezaevlerinden üniversiteye kadar Güney Afrikalı tutukluların eğitimini iyileştirmek için kullanılacağı belirtildi.

Nelson Mandela Vakfı, AFP’ye yaptığı açıklamada CEO Sleepout’ın girişmi ile alakalı olmadıklarını ve hücrenin kullanılmasından sorumlu tutulamayacaklarını belirtti.