Mars’ta karmaşık organik maddeler bulundu

Mars’ta yaşamın izlerini arayan Amerikan uzay ajansı NASA, kızıl gezegende bugüne kadarki en karmaşık organik maddeyi tespit etti.

Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre Mars’a gönderilen Curiosity aracı, metan yayılımından mevsimsel değişimlere ilişkin kanıtlar da buldu. NASA, genellikle biyolojik faaliyetlerin işareti olan bu gazın, gezegenin kendisinden geldiğini belirtti. Metan, yüzeyin altındaki buz tabakalarında stoklanabiliyor.

Mars’ta eski bir göl olarak değerlendirilen Gale kraterinin içerisindeki Sharp dağı tabanında, 5 santimetre derinliğinde 3.5 milyar yıllık eski kayalardan organik madde eşantiyonları elde edildi.

Araştırmanın temel yazarlarından NASA’nın Goddard merkezinde çalışan astrobiyolojist Jennifer Eigenbrode, “Bu belirgin bir ilerlemedir, zira organik maddenin Mars’ın en zorlu çevresinde de muhafaza edildiğini gösteriyor” dedi.

AFP’ye de konuşan Eigenbrode, “Belki yaşam izi içeren daha iyi bir şey bulabiliriz” diye ekledi.

2012’de kızıl gezegene inen Curiosity aracı, 2014 yılında da küçük miktarda organik madde keşfetmişti. Londra Emperyal Koleji’nde dünya bilimleri profesörü ve aynı zamanda araştırmanın eş yazarı Sanjeev Gupta, “Bu araştırma, tortular içerisinde keşfedilen karmaşık ve çeşitlenmiş organik bileşimleri detaylı bir şekilde gösteriyor. Bu, yaşam olduğu anlamına gelmiyor ama organik bileşimler yaşam inşasının taşlarıdır” diye konuştu.

Gupta, organik madde eşantiyonlarının bir meteordan ya da Dünya’da da bulunan karbon veya kara kiltaşı ile eşdeğerdeki jeolojik formasyonlar ya da bir yaşam biçiminden geliyor olabileceğini söyledi. Araştırmacı Gupta, Gale kraterinin “Eğer Mars üzerinde var olduysa yaşam için uygun bir yerdir” diye ekledi.

Curiosity robotunun Mars’ta Dünya’da da bulunan organik ve uçucu bir çok molekül bulduğu belirtilirken bunlar şöyle sıralandı: Tiophene, Metiltiophene 2 ve 3, metanethiol ve dimetylsulfur.

Almanya’nın Tübingen Üniversitesinden Inge Loes ten Kate, “Bu keşifler Mars üzerinde potansiyel yaşam tezini destekler niteliktedir” dedi. Kate, “Curiosity, Gale kraterinin bundan 3.5 milyar yıl önce, yaşamın geliştiği Dünya’nın oluşumuna benzer koşullarda yaşanabilir olduğunu gösterdi” tespitinde bulundu.